Biolit Florenta plus 200 ml płyn Na odporność Zobacz większe

Biolit Florenta plus 200 ml płyn Na odporność

BIO1016

Zawiera ekstrakt wodny płynny z igieł i pąków jodły białej (Abies pectinata) oraz wyciąg bogaty w taksyfolinę z drewna modrzewia dahurskiego (Larix gmelinii). Wyciągi z jodły białej są tradycyjnie stosowane w Europie, Europie Wschodniej i Azji.

Więcej szczegółów

1705770271016
2026-06-20
8%
BIOLIT
BIOLIT EUROPE SPÓŁKA Z O.O.

Więcej informacji

Biolit Florenta plus 200 ml



Zawiera ekstrakt wodny płynny z igieł i pąków jodły białej (Abies pectinata) oraz wyciąg bogaty w taksyfolinę z drewna modrzewia dahurskiego (Larix gmelinii). Wyciągi z jodły białej są tradycyjnie stosowane w Europie, Europie Wschodniej i Azji. Jodła wpływa na zachowanie zdrowych kości i zębów, poprzez mineralizację i zachowanie prawidłowej gęstości tkanki kostnej. Przyczynia się do zachowania odporności organizmu przeciw bakteriom chorobotwórczym; ostrości widzenia i zdrowych wydolnych płuc. Żelazo zawarte w płynie florenta pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Zawartość składników wykazujących efekt fizjologiczny w dziennej porcji produktu 3 łyżeczki (15 ml):- ekstrakt wodny z jodły białej.

wyciąg bogaty w taksyfolinę: 28,5 mg.
żelazo: 4 mg – 28,6% RWS
Żelazo jest składnikiem mineralnym który występuje naturalnie w ekstrakcie z jodły białej. (RWS – referencyjna wartość spożycia)

Składniki: niskozatężony wyciąg płynny z jodły białej (Abies pectinata DER 6,2:1). (zawartość suchej masy 0,2%), wyciąg bogaty w taksyfolinę (nazywaną również (+)trans-(2R,3R)-dihydro-kwercetyną).

Młode pędy jodły zawierają również witaminy A, B i E, flawonoidy, sole mineralne, polifenole roślinne, miedź, cynk, selen, magnez, calcium.

Badania kliniczne nad wodnym ekstraktem jodły pod nazwą Florenta w utrzymaniu odporności prowadzone przez Instytut Higieny i Opieki Zdrowotnej dzieci i młodzieży Rosyjskiej Akademii Nauk Medycznych, Moskwa, 2011
*Badanie skuteczności klinicznej w utrzymaniu prawidłowego stanu górnych dróg oddechowych na podstawie materiałów Syberyjskiego Uniwersytetu Medycznego, Zakład Otolaryngologii, Tomsk, 2004

Działanie substancji czynnych:

  • Utrzymywanie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i prawidłowego stanu górnych dróg oddechowych.
  • Wspomaganie mechanizmów obronnych organizmu w kontrola stanu bakterii, wirusów i grzybów.
  • Wspomaganie mechanizmów w organizmie odpowiedzialnych za kontrolę w zachowaniu odpowiedniego stanu formuły krwi. Pomagają w adaptacji organizmu do wzmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego.
  • Wspomaganie mechanizmów w organizmie odpowiedzialnych za kontrolę powstawania złogów miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
  • Wspomaganie mechanizmów w organizmie odpowiedzialnych w kontroli poziomu glukozy we krwi.

Zalecane spożycie: jedną miarkę rozpuścić w 100 ml ciepłej wody i wypić bezpośrednio po przyrządzeniu. Spożywać trzy razy dziennie po posiłku. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.

Uwaga: Produkt przeznaczony dla dorosłych. Spożywanie produktu jest niewskazane w okresie ciąży i karmienia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej i zbilansowanej diety oraz nie zastąpi zdrowego trybu życia. Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Taksyfolina (dihydrokwercetyna) należy do podklasy flawononoli flawonoidów, jest obecna w owocach cytrusowych,  cebuli oraz drewnie modrzewia dahurskiego. Taksyfolina jest interesującym składnikiem suplementów diety lub żywności funkcjonalnej bogatej w przeciwutleniacze .

Modrzewie z rodzaju Larix są znane jako naturalne źródło taksyfoliny,  ekstrakty z ich drewna bogatego w taksyfolinę są stosowane w suplementach diety w UE od 2018 r.. W dotychczasowych badaniach oceniono aktywność biologiczną ekstraktu z modrzewia gatunku Larix kaempferii, zbadano jego wpływ na żywotność komórek, ekspresję cytokin zapalnych i proces glikacji. Zbadano też działanie taksyfoliny, która jest głównym związkiem ekstraktu z modrzewia, oraz związanych z nią innych flawonoidów. Flawonoidy to główna klasa związków fenolowych i wtórnych metabolitów roślin; występują we wszystkich organach roślin gdzie spełniają wiele funkcji.

Prof.  Ilahim Gulcin z Uniw. Ataturka  w Turcji wykazał że taksyfolina ma wyraźne właściwości przeciwutleniające, ponieważ usuwa wolne rodniki  i wiąże jony metali.

Przeciwutleniacze cieszą się zainteresowaniem ze względu na ich rolę w hamowaniu reakcji wywoływanych przez wolne rodniki oraz ochronę ludzkiego organizmu przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. W ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie identyfikacją alternatywnych, bezpiecznych surowców bogatych w przeciwutleniacze obecne w żywności oraz poszukiwaniem naturalnych przeciwutleniaczy pochodzenia roślinnego.  Stosowanie syntetycznych przeciwutleniaczy zostało istotnie ograniczone. Rośnie liczba priorytetów konsumentów opartych na naturalnych przeciwutleniaczach. Warzywa są bogate we  flawonoidy i związki barwnikowe, co powoduje znaczący wzrost ich spożycia. Większość związków fotochemicznych obecnych w warzywach, jak kwasy fenolowe, β-karoten, tokoferole, flawonole, askorbiniany i polifenole, zidentyfikowano ze względu na ich aktywność biologiczną, w tym właściwości przeciwutleniające.

Według oceny wyników badań klinicznych, epidemiologicznych i  podstawowych –  związki fenolowe (w tym flawonoidy) wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej, przez co zmniejszają ryzyko chorób zwyrodnieniowych (neurodegeneracyjnych, onkologicznych, osteoporozy, cukrzycy i chorób układu krążenia).

Producent: Biolit Europe Sp z o.o. ul. Jodłowa 8, 41-506 Chorzów.


Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne. Nie możemy zagwarantować jednak, że w publikowanych informacjach nie wkradł się błąd, co nie może stanowić podstaw do jakichkolwiek roszczeń wobec naszej firmy.
Zgłoś błąd w opisie produktu