Serum do twarzy z witaminą C to...
ZI289
Charakteryzuje je wysoka zawartość błonnika, lignanów oraz kwasów tłuszczowych Omega 3. Błonnik posiada właściwości żelujące i przyczynia się do wiązania treści przewodu pokarmowego. Obniża poziom cholesterolu.
5904323160289
2026-11-21
5%
ZIÓŁKO
Bartosz Domański
25 szt.
Data dostępności: 2022-04-08
Ziółko Siemię Lniane brązowe mielone odtłuszczone 200 g
Len zwyczajny – charakterystyka rośliny
Len zwyczajny [łac. Linum usitatissimum] to jedna z najstarszych roślin uprawnych, pochodząca z Bliskiego Wschodu i wykorzystywana w wielu dziedzinach od tysięcy lat. Można go spotkać właściwie tylko na przeznaczonych pod tę roślinę uprawach, w stanie naturalnym występuje niezwykle rzadko. Poznać go można po charakterystycznych niebieskich kwiatach, które od czerwca do lipca pięknie ozdabiają krajobraz. Len osiąga do 70 cm wysokości, a jego owocami są małe torebki nasienne zawierające po 10-12 nasion. To właśnie one są tak cenionym surowcem zielarskim.
Siemię lniane brązowe – skarbnica wartości odżywczych
Nasiona lnu brązowego zawierają:
Warto pamiętać
Siemię lniane brązowe odtłuszczone jest pozyskiwane w procesie odtłuszczania nasion lnu brązowego. Oznacza to, że taki produkt będzie charakteryzować się mniejszą zawartością substancji, które są “wyciągane” z nasion przy procesie tłoczenia. Nie jest to równoznaczne temu, że produkt jest bezwartościowy – ma inne zalety, natomiast warto pamiętać, że ma nieco inną charakterystykę.
Siemię lniane – kiedy warto po nie sięgać?
Skład produktu: 100% mielone nasiona lnu brązowegoNajwyższa jakość surowca.
Kraj pochodzenia: Polska
Ciekawostka
Nasiona lnu zawierają do 800 razy więcej lignanów niż inne pokarmy roślinne.
Propozycja stosowania
Jedną łyżeczkę lnu mielonego zalać 3/4 szklanki gorącej wody i mieszać do uzyskania śluzowatej konsystencji. Spożywać 2-3 razy dziennie, najlepiej około pół godziny przed posiłkiem. Smak kleiku można urozmaicić dodatkiem mleka, owoców, soków owocowych, miodu czy innych przysmaków.
Len mielony jest również doskonałym dodatkiem do zup, domowych wypieków, sosów, płatków śniadaniowych i musli.
Owsianka z mielonym siemieniem lnianym
Potrzebne składniki:
Płatki owsiane zalać mlekiem i odstawić na noc. Rano doprawić, dodać ulubione owoce i siemię lniane. Odstawić na 15 minut. Smacznego!
Producent
Bartosz Domański
Łopiennik Dolny-Kolonia 1,
22-351 Łopiennik Górny,
kontakt@ziolko.com.pl