Ziółko Siemię Lniane brązowe mielone 200 g Zobacz większe

Ziółko Siemię Lniane brązowe mielone 200 g

ZI289

Charakteryzuje je wysoka zawartość błonnika, lignanów oraz kwasów tłuszczowych Omega 3. Błonnik posiada właściwości żelujące i przyczynia się do wiązania treści przewodu pokarmowego. Obniża poziom cholesterolu.

Więcej szczegółów

5904323160289
2026-11-21
5%
ZIÓŁKO
Bartosz Domański
25 szt.

Więcej informacji

Ziółko Siemię Lniane brązowe mielone odtłuszczone 200 g


Len zwyczajny – charakterystyka rośliny

Len zwyczajny [łac. Linum usitatissimum] to jedna z najstarszych roślin uprawnych, pochodząca z Bliskiego Wschodu i wykorzystywana w wielu dziedzinach od tysięcy lat. Można go spotkać właściwie tylko na przeznaczonych pod tę roślinę uprawach, w stanie naturalnym występuje niezwykle rzadko. Poznać go można po charakterystycznych niebieskich kwiatach, które od czerwca do lipca pięknie ozdabiają krajobraz. Len osiąga do 70 cm wysokości, a jego owocami są małe torebki nasienne zawierające po 10-12 nasion. To właśnie one są tak cenionym surowcem zielarskim.
Siemię lniane brązowe – skarbnica wartości odżywczych

Nasiona lnu brązowego zawierają:

  • kwasy tłuszczowe omega-3, zwane również kwasami alfa-linolenowym, które wpływają pozytywnie na krążenie oraz wykazują właściwości przeciwzapalne
  • lignany charakteryzujące się właściwościami przeciwutleniającymi, które mogą zmniejszać ryzyko nowotworów i wpływać pozytywnie na ogólny stan zdrowia – warto widzieć, że siemię lniane zawiera najwięcej lignanów spośród wszystkich surowców roślinnych
  • białko roślinne bogate w aminokwasy argininę, kwas asparaginowy i kwas glutaminowy
  • błonnik wpływający pozytywnie na perystaltykę jelit 
  • witaminy takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina E oraz witamina K
  • minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk

Warto pamiętać

Siemię lniane brązowe odtłuszczone jest pozyskiwane w procesie odtłuszczania nasion lnu brązowego. Oznacza to, że taki produkt będzie charakteryzować się mniejszą zawartością substancji, które są “wyciągane” z nasion przy procesie tłoczenia. Nie jest to równoznaczne temu, że produkt jest bezwartościowy – ma inne zalety, natomiast warto pamiętać, że ma nieco inną charakterystykę.

Siemię lniane – kiedy warto po nie sięgać?

  • Podwyższony cholesterol – wiele dostępnych badań wskazuje na to, że włączenie siemienia lnianego do diety może naturalnie obniżać poziom cholesterolu we krwi.
  • Dbałość o poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego – błonnik zawarty w tych małych nasionkach wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit oraz jest pożywką dla dobrych bakterii żyjących w jelitach, a kwas tłuszczowy ALA działa ochronnie na śluzówkę oraz zmniejsza stan zapalny jelit.
  • Profilaktyka nowotworowa – siemię lniane jest bogate w przeciwutleniacze, czyli związki zmniejszające ryzyko rozwoju nowotworów. 
  • Odchudzanie – zbilansowana dieta urozmaicona siemieniem lnianym zalecana jest w przypadku nadwagi czy otyłości, ze względu na bogactwo składników odżywczych oraz na to, że nasiona lnu dodawane do posiłków wywołują szybsze poczucie sytości przez co ograniczają apetyt.

Skład produktu: 100% mielone nasiona lnu brązowegoNajwyższa jakość surowca.

Kraj pochodzenia: Polska


Ciekawostka

Nasiona lnu zawierają do 800 razy więcej lignanów niż inne pokarmy roślinne.

Propozycja stosowania

Jedną łyżeczkę lnu mielonego zalać 3/4 szklanki gorącej wody i mieszać do uzyskania śluzowatej konsystencji. Spożywać 2-3 razy dziennie, najlepiej około pół godziny przed posiłkiem. Smak kleiku można urozmaicić dodatkiem mleka, owoców, soków owocowych, miodu czy innych przysmaków.

Len mielony jest również doskonałym dodatkiem do zup, domowych wypieków, sosów, płatków śniadaniowych i musli.

Owsianka z mielonym siemieniem lnianym

Potrzebne składniki:

  • 1/4 kubka płatków owsianych
  • 1 kubek mleka
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta imbiru
  • owoce (wedle uznania)

Płatki owsiane zalać mlekiem i odstawić na noc. Rano doprawić, dodać ulubione owoce i siemię lniane. Odstawić na 15 minut. Smacznego!

Producent
Bartosz Domański
Łopiennik Dolny-Kolonia 1,
22-351 Łopiennik Górny,
kontakt@ziolko.com.pl


Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne. Nie możemy zagwarantować jednak, że w publikowanych informacjach nie wkradł się błąd, co nie może stanowić podstaw do jakichkolwiek roszczeń wobec naszej firmy.
Zgłoś błąd w opisie produktu