Ziółko Czosnek niedzwiedzi bezglutenowy 20 g Zobacz większe

Ziółko Czosnek niedzwiedzi bezglutenowy 20 g

ZI213

Na jego podstawie można przygotować niezwykle pachnącą oliwę czy pyszne czosnkowe pesto. Posiada niemal wszystkie właściwości czosnku pospolitego. Zabija bakterie odpowiedzialne za procesy chorobotwórcze, nie zaburzając przy tym flory bakteryjnej.

Więcej szczegółów

5903240520213
0%
ZIÓŁKO
Bartosz Domański
8 szt.

Więcej informacji

Ziółko Czosnek niedzwiedzi bezglutenowy 20 g


Czym jest czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi [łac. Allium ursinum] jest bardzo ciekawą rośliną należącą do podrodziny czosnkowych. Rośnie dziko w lasach całej Europy i niektórych rejonach Azji. W Polsce jest rośliną częściowo chronioną, co oznacza, że nie można zrywać jej w naturalnym środowisku ale można ją uprawiać. Ciekawa jest geneza nazwy tej wyjątkowej przyprawy. Legenda głosi, że czosnek niedźwiedzi został ochrzczony tak, a nie inaczej, ponieważ był pierwszym posiłkiem niedźwiedzi po zakończeniu snu zimowego. W ostatnich latach następuje systematyczny wzrost popularności wykorzystywania czosnku niedźwiedziego w kuchni. O ile kilka lat temu, był swoistą ciekawostką i nowością, to dziś jest dostępny niemal w każdym sklepie spożywczym tuż obok bazylii, oregano i tymianku.

Czosnek niedźwiedzi – zastosowania kulinarne

Jedną z najważniejszych zalet czosnku niedźwiedziego jest to, że w przeciwieństwie do zwykłego czosnku nie pozostawia po sobie nieprzyjemnego aromatu. Jako przyprawa bardzo ciekawie wzbogaca smak tak delikatnych potraw jak twarogi, pasty jajeczne czy sałatki warzywne. Dobrze podkreśla smak wielu popularnych w Polsce zup, takich jak pomidorowa, jarzynowa czy ogórkowa. Genialnym dodatkiem do domowych kanapek czy zapiekanek jest masło wymieszane z aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim. Na podstawie tej przyprawy można również przygotować niezwykle pachnącą oliwę, czy pyszne czosnkowe pesto. Warto stosować go zamiennie z pietruszką, koperkiem czy szczypiorkiem.

Warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach dotyczących czosnku niedźwiedziego:

  • Przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku czosnku niedźwiedziego w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!
  • Aby zachować pełnię właściwości czosnku niedźwiedziego należy dodawać go do potraw pod koniec gotowania lub po delikatnym wystudzeniu.

Czosnek niedźwiedzi – właściwości lecznicze

  • Nazywany jest naturalnym antybiotykiem, z uwagi na to, że działa na podobnym mechanizmie co antybiotyki syntetyczne. Zabija bakterii odpowiedzialnych za procesy chorobotwórcze, nie zaburzając przy tym flory bakteryjnej organizmu.
  • Pozytywnie wpływa na działanie całego układu sercowo-naczyniowego. Obniża stężenie tzw. złego cholesterolu, minimalizuje ryzyko zakrzepów oraz wyrównuje poziom ciśnienia tętniczego.
  • Zyskał dużą popularność również dzięki swoim właściwościom właściwości przeciwpasożytniczym i przeciwgrzybiczym.
  • Wspomaga pracę układu pokarmowego, poprzez usprawnianie pracy jelit i zwiększanie produkcji żółci.

Co doprawiać czosnkiem niedźwiedzim?

  • dania mięsne
  • dania rybne
  • zupy i sosy
  • twarogi i pasty jajeczne
  • pesto
  • dania warzywne



Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne. Nie możemy zagwarantować jednak, że w publikowanych informacjach nie wkradł się błąd, co nie może stanowić podstaw do jakichkolwiek roszczeń wobec naszej firmy.
Zgłoś błąd w opisie produktu