
Ziółko Bazylia 20 g
- Indeks
- ZI893
- Stawka VAT
- 5%
- Opakowanie zbiorcze
- 12 szt.
- Data ważności
- 2027-01-07
- Producent:
- ZIÓŁKO
- Podmiot odpowiedzialny
- Bartosz Domański
- EAN
- 5903240520893
aby zobaczyć ceny
Ziółko Bazylia 20 g
Bazylia – niezastąpiona
przyprawa
Bazylia [łac. Ocimum basilicum] jest jednym z najpopularniejszych kuchennych
ziół na świecie. Jest to roślina jednoroczna, pochodząca z Azji, która dzięki
swojemu pięknemu aromatowi zdobyła popularność na całym świecie. Dziś uprawiana
jest w 150 odmianach, niemal na każdym kontynencie. Szczególnie upodobały ją
sobie kraje śródziemnomorskie. Właśnie dlatego współcześnie pierwsze skojarzenia
z bazylią to włoskie spaghetti, pizza neapolitańska czy soczyście zielone
pesto. Warto jednak wiedzieć, że poza kuchnią bazylia jest również od wieków
ceniona za swoje właściwości lecznicze.
Bazylia w kuchni
Jak wspomnieliśmy wcześniej, bazylia jest niezastąpionym składnikiem potraw
kuchni śródziemnomorskiej. Świeże lub dobrze wysuszone listki bazylii, z uwagi
na charakterystyczny mocny aromat i smak dodaje się do sałatek, zup i sosów, w
szczególności pomidorowych. W niektórych regionach świata, bazylia zyskała
nawet miano “pomidorowego zioła”, właśnie przez to, że tak dobrze uzupełnia
wszystkie pomidorowe potrawy. To jednak nie koniec kuchennych zastosowań
bazylii. Jej świeży, orzeźwiający smak wzbogaci również wiele zdrowych dań
warzywnych oraz mięsnych. Z doświadczenia wiemy, że nie ma nic lepszego niż
dobrze przyrządzona cukinia, czy bakłażan z odrobiną bazylii. Oprócz tego
bazylia wzbogaca smak potraw z drobiu i sprawdza się przy produkcji domowych
pasztetów. Do urozmaicenia swoich potraw warto również spróbować przygotowania
aromatyzowanego bazylią octu winnego lub oliwy z oliwek, palce lizać!
Wskazówki
- Przechowujmy ją w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku bazylii w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!
- Bazylię należy dodawać do potraw pod koniec ich gotowania lub smażenia. Bardzo wysoka temperatura potrafi zupełnie zniszczyć jej smak.
- W przypadku świeżej bazylii nie powinno się jej ścinać i kroić nożem. Dla zachowania pełni smaku, liście należy zrywać i rwać na mniejsze części palcami.
Co doprawiać bazylią?
- niemal wszystkie dania kuchni śródziemnomorskiej
- sałatki i zupy, w szczególności pomidorowe
- mięsa – najlepiej nacierać przed dalszym przyrządzaniem
- domowy twarożek
- dania rybne
- niektóre desery
Właściwości lecznicze bazylii
- Regularne używanie bazylii w naszej kuchni, wspomaga trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega skurczom żołądka.
- Okazuje się, że bazylia wykazuje działanie podobne do melisy. To oznacza, że odpowiednio stosowana może działać uspokajająco, relaksująco przeciwdepresyjnie czy pomóc przezwyciężyć bezsenność.
- Bazylia jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego magnezu, którego niedobór może doprowadzić do zaburzeń krążenia i pracy serca.
- Olejki zawarte w bazylii charakteryzują się silnym działaniem antybakteryjnym przez co warto włączyć ją do swojej kuracji podczas przeziębienia.
- Występujący w bazylii eugenol wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Właśnie dzięki temu olejek z bazylii może okazać się wyjątkowo pomocny dla osób zmagających się z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Skład produkt:100% suszony liść bazylii
Najwyższa jakość surowca
Kraj pochodzenia: Egipt
Producent
Bartosz Domański
Łopiennik Dolny-Kolonia 1,
22-351
Łopiennik Górny,
kontakt@ziolko.com.pl
4 innych produktów w tej samej kategorii: