- Obecnie brak na stanie

Desmal Smalec Gęsi 300Ml Do Smażenia I Gotowania
- Indeks
- DES110
- Stawka VAT
- 5%
- Opakowanie zbiorcze
- 6 szt.
- Data ważności
- 2025-10-21
- Producent:
- IWO MEDICA
- Podmiot odpowiedzialny
- DESMAL Marcin Wawrzyniak
- EAN
- 5901425309110
aby zobaczyć ceny
DESMAL SMALEC GĘSI 300ML
100% tłuszczu gęsiego sadełkowego
Smalec gęsi (smalec z tłuszczu sadełkowego) ze względu na wysoką zawartość (ponad 2/3) NNKT - niezbędnch nienasyconych kwasów tłuszczowych zalicza się do zdrowszych tłuszczów zwierzęcych. Przeważa tutaj jednonienasycony kwas oleinowy (podobnie jak w oliwie z oliwek), którego spożywanie zaleca się w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Jego właściwości są powszechnie znane; m.in. obniża poziom złego cholesterolu (LDL), nie zmniejszając poziomu dobrego cholesterolu (HDL). To głównie on powoduje, że smalec gęsi jest delikatnym tłuszczem i po przekroczeniu temperatury pokojowej staje się półpłynny.
Zastosowanie w kuchni: Kucharze polecają go do smażenia, pieczenia i gotowania. W przeciwieństwie do innych tłuszczów smalec gęsi może być używany w wysokich temperaturach, nawet powyżej 200°C - bez niszczenia jego struktury molekularnej. Pod tym względem jest jednym z najlepszych tłuszczów do smażenia. Ze względu na nieprzeciętne walory smakowe polecany jest również dp smarowania pieczywa.
Zastosowania inne: Stosowany zewnętrznie (po dodaniu olejku rycynowego) jest
bardzo pomocny w przypadku zmian zwyrodnieniowych stawów (kolan, łokci, biodra,
kręgosłupa).
Do słoiczka smalcu gęsiego wlewamy opakowanie apteczne olejku
rycynowego po czym dobrze mieszamy-wstrząsamy. Otrzymaną miksturę należy
przechowywać w temperaturze pokojowej i co wieczór nacierać bolące stawy
(przynajmniej 5 minut), tak aby wchłaniała się w ciało. Ulga zwykle następuje
po dwóch tygodniach kuracji, ale dobrze jest smarować jeszcze przez
miesiąc.
Właściwości rozgrzewające: Małym dzieciom wetrzeć czysty smalec (bez dodatków) w piersi i plecy przed snem.
Wartość energetyczna w 100g produktu: 893kcal (3672 kJ)
Informacje dodatkowe:
Bez dodatków i konserwantów. Tradycyjny smalec o
delikatnej konsystencji i szerokich walorach, pozyskany z polskiej gęsi.
Przechowywać w temperaturze od +5ºC do +18ºC (najlepiej w lodówce).
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 2
miesiące
Producent
DESMAL Marcin Wawrzyniak
Zacisze 20 97-213
Smardzewice
dok@desmal.pl
4 innych produktów w tej samej kategorii: