DUTKOWIAK PYŁEK KWIATOWY 180G Zobacz większe

Dutkowiak Pyłek Kwiatowy 180G

DU168

Pyłek kwiatowy z Gospodarstwa "Dutkowiak" wykazuje działanie antybakteryjne, odtruwające i odżywcze. Produkt bogaty w witaminy, biopierwiastki, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz enzymy pszczele.

Więcej szczegółów

5907508900168
5%
DUTKOWIAK
GOSPODARSTWO PSZCZELARSKIE IWONA DUTK

Więcej informacji

DUTKOWIAK PYŁEK KWIATOWY 180G


Pyłek kwiatowy to męska komórka rozrodcza rośliny. Ziarno pyłku otoczone jest celulozową ścianą komórkową, wnętrze zaś wypełniają cenne substancje. Dla pszczół stanowi niezbędny do życia i rozwoju pokarm, brak pyłku w rodzinie pszczelej objawia się występowaniem chorób, w końcu może prowadzić do zamierania rojów. Białka i węglowodany to podstawowe składniki pyłku, pozostałe to szereg substancji biologicznie czynnych spełniających role biokatalizatorów procesów życiowych.

Najważniejsze to:

  • witaminy;
  • biopieriwstki: wapń, fosfor, magnez, sód,potas, żelazo;
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • enzymy pszczele.

W rejonie stacjonowania pasiek z Gospodarstwa "Dutkowiak" pozyskiwany jest pyłek z rożnego rodzaju roślin dziko rosnących i uprawnych. Wymienić tu należy szczególnie mniszek, rzepak ozimy i jary, gorczyca, facelia, chaber bławat. Suszenie pyłku odbywa się w niskich temperaturach, mrożenie zapobiega rozwojowi barciaka, a przewiewanie i przebieranie pozwalają uzyskać produktu najwyższej jakości.

Pyłek wykazuje działanie antybakteryjne, odtruwające, odżywcze. Obniża poziom cholesterolu, powoduje wzrost hemoglobiny i przyrost czerwonych ciałek krwi, zwiększa wydzielanie insuliny powodując obniżenie poziomu cukru we krwi. Wzmacnia układ odpornościowy. Podnosi sprawność fizyczną.

Znajduje zastosowanie w przypadkach:

  • wyczerpania fizycznego i psychicznego;
  • wzmożonego wysiłku (sport, ciężka praca);
  • obniżonej odporności;
  • anemii;
  • miażdżycy;
  • cukrzycy;
  • stany zapalne i przerost gruczołu krokowego;
  • nadmierne wypadanie włosów;
  • choroby wątroby (zatrucia);
  • w stanach niedoborów pokarmowych.


W profilaktyce, w stanach obniżonej odporności kurację pyłkową najlepiej przeprowadzać wiosną i jesienią 2-3 razy w ciągu roku przez okres jednego miesiąca. W celu zwiększenia przyswajalności pyłek należy zmielić lub namoczyć w przegotowanej wodzie przez około 1-2 godz.

Dawkowanie:
Dzieci: 6-12 lat - 16g dziennie
powyżej 12 lat i dorośli - 20-30g dziennie

Łyżeczka pyłku waży około 7g. Powyższe ilości można zażywać jedorazowo lub w dwóch dawkach.
Najlepiej rano na czczo i wieczorem.


Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne. Nie możemy zagwarantować jednak, że w publikowanych informacjach nie wkradł się błąd, co nie może stanowić podstaw do jakichkolwiek roszczeń wobec naszej firmy.
Zgłoś błąd w opisie produktu