Szczoteczka active oral care KIDS...
DN2494
Bez dodatku drożdży 35g
5904538032494
2025-10-11
5%
DARY NATURY
DARY NATURY MIROSŁAW ANGIELCZYK
10 szt.
Data dostępności: 2023-01-20
ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI LIOFILIZOWANY EKO
BEZ DODATKU DROŻDŻY
Przepis na 3 bochenki chleba:
Potrzebne składniki:
ekologiczny zakwas chlebowy żytni Dary Natury – 35 g,
ekologiczna mąka żytnia Dary Natury typ 580 – 2 kg,
sól 4,5 łyżeczki.
Przygotowanie zakwasu:
1. Wybudzanie zakwasu: zawartość saszetki z zakwasem wsypać do szklanego słoika i dolać 35 ml ciepłej wody (40°C). Wymieszać drewnianą łyżką, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić do momentu połączenia składników w jednolitą, gładką masę (ok. 60 min).
2. Dokarmienie zakwasu: do litrowego, szklanego słoika wsypać 200 g mąki, dolać 200 ml ciepłej wody (40°C), a następnie dodać wybudzony zakwas. Wszystkie składniki wymieszać, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 12- 20 godzin (w zależności od rodzaju mąki i temperatury otoczenia).
W momencie zwiększenia objętości i pojawienia się pęcherzyków powierza, zakwas jest gotowy do użycia. Porcja przeznaczona do przygotowanie około 3 bochenków chleba.
Jeśli używamy mniejszej ilości zakwasu a kolejny wypiek planujemy następnego dnia, zakwas powinniśmy przechowywać w ciepłym miejscu i dokarmiać go co 24 godziny. Zakwas dokarmiamy analogicznie, dodając do słoika 35 g mąki i 35g letniej wody, następnie łącząc składniki drewnianą łyżką lub patyczkiem.
Jeśli planujemy piec chleb okazjonalnie, zakwas przechowujemy w lodówce, pamiętając o tym, by tylko przykryć go zakrętką, a nie zakręcać słoika. Tak przechowywany zakwas nie wymaga codziennego dokarmiania, wystarczy by był karmiony raz w tygodniu. Aby dokarmić zakwas przechowywany w lodówce, należy wcześniej wyciągnąć go z lodówki na ok. 2-3 godziny, następnie dokarmić, wymieszać i znów odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.
Przygotowanie chleba:
1. Mąkę (1,8 kg) wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy 1,5 l letniej wody i krótko wyrabiamy ciasto do połączenia składników.
2. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4-5 h w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut.
Wartość odżywcza w 100g produktu: Wartość energetyczna 1558 kJ / 368 kcal ; Tłuszcz 1,7 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g; Węglowodany 83 g; w tym cukry 1,1 g; Błonnik 8,3 g; Białko 9 g; Sól 2,1 g.
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Skład:
zakwas chlebowy żytni liofilizowany (mąka żytnia, woda)*.
*produkt rolnictwa ekologicznego