Ziółko Kruszyna Kora 50g Zobacz większe

Ziółko Kruszyna Kora 50g

ZI695

Świetny naturalny środek na sporadyczne zaparcia. Pobudza soki trawienne oraz wpływa na lepsze przyswajanie pokarmów. Ze względu na swoje właściwości żółciopędne jest stosowana w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Więcej szczegółów

5903240520695
2026-03-28
5%
ZIÓŁKO
Bartosz Domański
30 szt.

Więcej informacji

Ziółko Kruszyna Kora 50g

Kruszyna pospolita łac. Frangula alnus – gatunek krzewu należący do rodziny szakłakowatych [Rhamnaceae]. W Polsce możemy spotkać ją na całym niżu i w niższych położeniach górskich. Stosuje się też inne nazwy, na przykład: szakłak kruszyna, troszczyna czy wilczyna. W niektórych regionach traktowana jest jak chwast, ale osoby z wiedzą cenią ją za szerokie właściwości lecznicze. Najbardziej pożądanym produktem jest kora kruszyny, którą zbiera się wczesną wiosną z uprzednio ściętych młodych pędów i gałązek.

Kora kruszyny – działanie przeczyszczające

Dobrze wysuszona kora kruszyny zawiera antrachinony w ilości nie mniejszej niż 6% w przeliczeniu na glukofrangulinę A. W przeważającej mierze są to franguloemodyna i jej pochodne. Właśnie z uwagi na zawartość tych związków kora kruszyny ma tak gorzki smak i właściwości przeczyszczające – pobudzają one soki trawienne i wpływają na lepsze przyswajanie pokarmów.

Kora kruszyny – na zaparcia

Ze względu na wysoką zawartość antrazwiązków w korze kruszyny pobudza ona ruchy perystaltyczne oraz hamuje wchłanianie wody przez ścianki jelita. Powoduje to, że masa kałowa rozrzedza się i zwiększa swoją objętość. Właśnie z tego powodu surowiec ten sprawdza się w krótkotrwałym leczeniu sporadycznych zaparć. Co ważne działanie przeczyszczające obserwuje się dopiero po 6-10 godz. od podania kruszyny, ponieważ antrazwiązki dopiero w jelicie grubym są degradowane przez bakterie do aktywnego metabolitu.

Herbatka na problemy z wątrobą

Składniki:

  • 1 łyżeczka kory kruszyny
  • 1 łyżeczka korzenia lukrecji
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania: Mieszamy korę kruszyny z korzeniem lukrecji. Całość zalewamy wodą i stawiamy na małym ogniu, gotujemy przez około 10 – 15 minut. Tak przygotowany napara przecedzamy i gotowe.

Dawkowanie: Zaleca się picie około ½ szklanki naparu średnio dwa razy na dobę.

Propozycja stosowania: Łyżeczkę kory zalać szklanką letniej wody. Ogrzewać do wrzenia, gotować powoli pod przykryciem przez 15 minut. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Wypić jednorazowo przed snem. Stosować nie częściej niż 3 razy w tygodniu.

Skład produktu: 100% kora kruszyny. Najwyższa jakość surowca.

Kraj pochodzenia: Polska

Przeciwwskazania:

  • Uczulenie na korę kruszyny
  • Niedrożność, zwężenie lub atonia jelit, ostre choroby zapalne jelit
  • Wrzodziejące zapalenie okrężnicy
  • Zapalenie wyrostka robaczkowego
  • Dzieci poniżej 12 roku życia, ciąża oraz karmienie piersią











Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne. Nie możemy zagwarantować jednak, że w publikowanych informacjach nie wkradł się błąd, co nie może stanowić podstaw do jakichkolwiek roszczeń wobec naszej firmy.
Zgłoś błąd w opisie produktu