Ziółko Morwa Biała owoc 250g Zobacz większe

Ziółko Morwa Biała owoc 250g

ZI640

Obniża poziom cukru we krwi. Jest świetnym uzupełnieniem błonnika w codziennej diecie. Charakteryzuje się wyższą zawartością witaminy C niż podobna porcja pomarańczy.

Więcej szczegółów

5903240520640
2026-08-09
5%
ZIÓŁKO
Bartosz Domański
30 szt.

Więcej informacji

Ziółko Morwa Biała owoc 250g

Morwa biała łac. Morus alba to drzewo liściaste z rodziny morwowatych (Moraceae), pochodzi z Chin. W Europie zaczęto ją uprawiać około XI wieku. W praktyce jest to jedyny gatunek morwy, który występuje w Polsce. Oprócz liści najbardziej pożądanym surowcem jest owoc morwy białej. Suszone owoce tej rośliny o jasnym zabarwieniu przypominają kształtem jeżyny lub maliny. W smaku są przeważnie słodkie, czasem zdarzają się delikatnie kwaśne. Owoce te wykorzystywane są szeroko w preparatach leczniczych, głównie z uwagi na właściwości obniżające poziom cukru we krwi.

Owoc morwy białej – właściwości lecznicze

Dobrze wysuszone owoce morwy białej są skarbnicą antocyjanów, znanych ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Co więcej ze względu na stosunkowo wysoką zawartość resweratrolu mogą też obniżać ciśnienie krwi oraz zmniejszać ryzyko chorób serca. Owoce morwy białej są świetnym sposobem na uzupełnienie błonnika w codziennej diecie. Jedna porcja owoców zawiera niemal 20% zalecanego dziennego spożycia. Rozpuszczalny błonnik zawarty w morwie pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i zmniejszać poziom tzw. złego cholesterolu, podczas gdy nierozpuszczalny błonnik jest niezbędny dla zdrowia układu trawiennego. Aktywne składniki morwy mają udowodnione właściwości hipoglikemizujące. Badania udowodniły, że spowalnia trawienie węglowodanów w jelicie cienkim oraz obniża dzięki temu ich poziom we krwi. Dzięki tej właściwości morwa biała jest stosowana w leczeniu nieprawidłowości związanych z kontrolą poziomu cukru we krwi. Grupą, która szczególnie powinna zainteresować się stosowaniem morwy białej są osoby obciążone ryzykiem wystąpienia cukrzycy oraz te, u których cukrzyca typu 2 została już zdiagnozowana.
Morwa biała, a dolegliwości zdrowotne

Preparaty z morwą białą są stosowane w kuracjach takich dolegliwości jak:

  • anemia
  • cukrzyca typu 2
  • problemy naczyniowo-sercowe
  • otyłości

Skład produktu: 100% suszony owoc morwy białej. Najwyższa jakość surowca.

Kraj pochodzenia: Turcja, Tadżykistan

Stosowanie: Jako przekąska lub dodatek do musli, sałatek.

Przeciwwskazania: Suszone owoce morwy nie są zalecane dla kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią. Przeciwwskazaniem jest również uczulenie na którykolwiek składnik owoców.

Producent
Bartosz Domański
Łopiennik Dolny-Kolonia 1,
22-351 Łopiennik Górny,
kontakt@ziolko.com.pl







Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne. Nie możemy zagwarantować jednak, że w publikowanych informacjach nie wkradł się błąd, co nie może stanowić podstaw do jakichkolwiek roszczeń wobec naszej firmy.
Zgłoś błąd w opisie produktu