Herbal Traditions szampon do włosów z...
ZI930
Znacie przyprawę “Maggi”? To właśnie lubczykowi zawdzięcza swój niepowtarzalny smak! Ma bardzo ciekawy i dość intensywny smak, początkowo słodkawy, następnie odrobinę ostrzejszy, a na końcu przyjemnie gorzkawy. W medycynie naturalnej naturalny afrodyzjak
5903240520930
2026-09-09
5%
ZIÓŁKO
Bartosz Domański
10 szt.
Data dostępności: 2022-04-08
Ziółko Lubczyk bezglutenowy 20 g
Lubczyk – charakterystka
Lubczyk ogrodowy [łac. Levisticum officinale] jest bardzo blisko spokrewniony z pietruszką i selerem. Choć według literatury pochodzi z okolic Afganistanu i Iranu, to współcześnie jest uprawiany w wielu regionach świata, w tym w Polsce. O długiej tradycji jego stosowania w medycynie oraz kuchni ludowej świadczy mnogość zapomnianych już dziś nazw. Był określany jako łąkowate ziele, mleczeń, lubiśnik lekarski lub po prostu korzeń, ponieważ to właśnie ta część rośliny uchodziła niegdyś za najcenniejszą. Dziś głównie wykorzystywanymi surowcami są liście oraz korzenie. Mimo, że nie niewiele osób o tym wie, to z lubczykiem spotykamy się w kuchni bardzo często. Wynika to z tego, że lubczyk jest głównym składnikiem popularnej przyprawy “Maggi”, wszelkiego rodzaju kostek rosołowych oraz zupek błyskawicznych. W medycynie naturalnej lubczyk zdobył uznanie jako naturalny afrodyzjak.
Lubczyk w kuchni
Lubczyk ma bardzo ciekawy i dość intensywny smak, początkowo słodkawy, następnie odrobinę ostrzejszy, a na końcu przyjemnie gorzkawy. Jak już wspomnieliśmy aromatycznemu ekstraktowi z lubczyku swój niepowtarzalny smak zawdzięcza słynna przyprawa “Maggi”, a także tak chętnie stosowany w kuchni bulion w kostkach. Jednak to nie oznacza, że musimy się ograniczać do wykorzystywania tej aromatycznej przyprawy tylko w przetworzonej formie. Dobrze wysuszony, bądź świeży lubczyk wzbogaci smak niemal każdej potrawy. To fantastyczny dodatek do zup, np. niedzielny rosół nabierze niepowtarzalnego aromatu, jeśli pod koniec gotowania dodamy do niego odrobinę liści tej rośliny. Pamiętajmy jednak o umiarze, ponieważ gdy przesadzimy z ilością tego dodatku, może on zdominować potrawę.
Wskazówki
Produkt bezglutenowy – co to oznacza?
Produkty w naszej ofercie oznaczone jako “Produkt bezglutenowy” są badane certyfikowanymi metodami w naszym przyzakładowym laboratorium. Dzięki temu kupując nasz produkt ma się 100% pewności, że nie ma w nim nawet śladowych ilości glutenu. Wbrew pozorom występowanie glutenu jest dość powszechne w przyprawach, głównie z uwagi na trudność dokładnego wyczyszczenia maszyn używanych do przetwórstwa surowców.
Skład produktu: 100% suszony liść lubczyku. Najwyższa jakość surowca.
Kraj pochodzenia: Polska
Co doprawiać lubczykiem?
Lubczyk – właściwości lecznice