Dezodorant w postaci bryłki minerału...
ZI923
Jest to zdecydowanie jedna z najczęściej stosowanych przypraw w polskiej kuchni regionalnej. Nieodzowny element wszelkiego rodzaju aromatycznych zup oraz sosów. Wzmaga wydzielanie kwasu żołądkowego, tym samym wspomagając trawienie.
5903240520923
2026-08-17
8%
ZIÓŁKO
Bartosz Domański
10 szt.
Data dostępności: 2022-04-08
Ziółko Liść Laurowy bezglutenowy 10g
Liść laurowy – co to jest?
Popularny na całym świecie liść laurowy to surowiec zielarski pozyskiwany z rośliny o wdzięcznej nazwie wawrzyn szlachetny [łac. Laurus nobilis]. Ten wiecznie zielony krzew, mogący rosnąć przez ponad 100 lat, pochodzi z rejonu morza śródziemnomorskiego. Wielu osobom, gdy słyszą o liściu laurowym od razu na myśl przychodzą wieńce laurowe. Nic dziwnego, gdyż tradycja przyozdabiania głowy wieńcem laurowym ma swoje korzenie jeszcze w starożytnej Grecji. Wieniec laurowy symbolizował zwycięstwo oraz wybitne osiągnięcia w różnych dziedzinach życia. W starożytności powszechnie uważano, że laur chroni przed bóstwami odpowiedzialnymi za pioruny i grzmoty. Właśnie z tego względu cesarz Tyberiusz zawsze nosił wieniec laurowy podczas burzy.
Liść laurowy w kuchni
Dobrze wysuszony liść laurowy charakteryzuje się bardzo przyjemnym smakiem i korzenno-gorzkim zapachem. Bez wątpienia jest to jedna z najczęściej stosowanych w Polsce przypraw, wzbogacająca smak wielu naszych rodzimych specjałów. Jednym z głównych sposobów wykorzystywania całych liści laurowych, jest doprawianie nimi wszelkiego rodzaju zup, w szczególności rosołu, kapuśniaku i barszczu. Bez liścia laurowego, nie można sobie wyobrazić większości sosów, zwłaszcza tych przygotowywanych na bazie gulaszu. Nie można zapomnieć, że tradycyjny polski bigos również zawdzięcza swój smak tej aromatycznej przyprawie. Liść laurowy podkreśla smak niemal wszystkich dań mięsnych, świetnie współgra z rybami oraz urozmaica smak galaret i marynat. Warto wiedzieć, że zmielone liście stanowią jeden ze składników bardzo popularnej mieszanki przypraw – garam masali.
Wskazówki
Produkt bezglutenowy – co to oznacza?
Produkty w naszej ofercie oznaczone jako “Produkt bezglutenowy” są badane certyfikowanymi metodami w naszym przyzakładowym laboratorium. Dzięki temu kupując nasz produkt ma się 100% pewności, że nie ma w nim nawet śladowych ilości glutenu. Wbrew pozorom występowanie glutenu jest dość powszechne w przyprawach, głównie z uwagi na trudność dokładnego wyczyszczenia maszyn używanych do przetwórstwa surowców.
Skład produktu: 100% całe, suszone liście laurowe. Najwyższa jakość surowca.
Kraj pochodzenia:Turcja
Co doprawiać liściem laurowym?
Liść laurowy – właściwości lecznice