Balsam Jerozolimski® na gardło...
ZI510
Usprawnia procesy trawienia pokarmów, ponieważ zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Zmniejsza stan napięcia nerwowego, dzięki czemu pomaga w zasypianiu. Jest łagodnym środkiem rozkurczowym stosowanym przy bólach brzucha, wzdęciach czy kolce.
5903240520510
2026-10-07
5%
ZIÓŁKO
Bartosz Domański
20 szt.
Data dostępności: 2022-04-08
Ziółko Lawenda Kwiat 50 g
Czym jest lawenda?
Lawenda jest zielonym krzewem z rodziny jasnotowatych o wąskich srebrzystych liściach. Kwiaty charakteryzują się niebieską, fioletową, a nawet białą lub różową barwę uzależnioną od gatunku i odmiany rośliny. Istnieje ponad 40 gatunków tego krzewu. Lawenda występuje głównie w krajach śródziemnomorskich, uprawiana jest również w wielu krajach Europy oraz Ameryce Północnej. Jako roślina ozdobna dość powszechnie wykorzystywana jest także w polskich ogrodach czy na balkonach.
Rola lawendy w naszym organizmie
Lawenda posiada wiele właściwości leczniczych, które mogą korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Stosowanie lawendy pomaga przy zaburzeniach trawienia, braku apetytu, wzdęciach oraz bólach brzucha. Olejki eteryczne zawarte w kwiatach lawendy wpływają łagodząco na układ nerwowy człowieka. Dzięki temu lawenda uspokaja, łagodzi nerwy, niweluje stres i napięcie nerwowe oraz ułatwia zasypianie. Osoby, które mają problem z bezsennością, są niespokojne i nerwowe, mogą włożyć garść suszonych kwiatów lawendy do płóciennego woreczka i ukryć go pod poduszką. Delikatny aromat lawendy pomoże im szybciej się zrelaksować i zapaść w zdrowy, regenerujący sen.
Skład produktu: 100% kwiat lawendy, najwyższa jakość surowca.
Kraj pochodzenia: Polska
Zastosowania lawendy w kuchni
Większość zastosowań lawendy jest związana z zastosowaniami kosmetycznymi oraz zdrowotnymi, natomiast ma ona także wiele, nieco mniej znanych zastosowań w gastronomii. Dla niektórych osób zaskoczeniem może być informacja, że lawenda jest jednym z ziół, które wchodzą w skład mieszanki znanej pod nazwą ziół prowansalskich. Suszona lawenda jest przyprawą, która doskonale komponuje się z rozmarynem, oregano, majerankiem oraz cząbrem. Mięso natarte suszoną lawendą przed pieczeniem zyska delikatny, ciekawy posmak. Jest on kwiatowy, z delikatną cytrynową nutą w tle.