Beauty Formulas Serum Nawilżające...
ZI220
Może być stosowana jako naturalny sposób na odrobaczanie. Posiada właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz przeciwzapalne. Polecana alergikom, używana przy nieżytach krtani, oskrzeli i nosa.
5903240520220
2026-09-06
8%
ZIÓŁKO
Bartosz Domański
8 szt.
Data dostępności: 2022-04-08
Ziółko Czarnuszka bezglutenowa 100g
Czarnuszka – co to jest?
Czarnuszka [łac. Nigella sativa] to roślina występująca powszechnie na terenie Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej. Surowcem zielarskim są jej niewielkie, czarne, a w środku oleiste nasiona. Ich aromat po przetarciu przypomina nieco oregano. Czarnuszka jest rośliną siewną należącą do rodziny jaskrowatych. Jej cechą szczególną są charakterystyczne, błękitne kwiaty, zdobiące często ogrodowe rabaty i wzbogacające bukiety. Jednak popularność na świecie zdobyła dzięki swoim nasionom, które stosowane są jako przyprawa i surowiec leczniczy. Są one schowane w potocznie nazywanym mieszku, a ze względu na swój wygląd i smak nazywane bywają czasem czarnym kminkiem.
Czarnuszka – zastosowanie kulinarne
Nasiona czarnuszki odznaczają się korzennym, lekko gorzko-pikantnym smakiem, pośrednim między makiem, a pieprzem. Ciekawostką jest fakt, iż czarnuszka może występować jako zamiennik pieprzu w kuchni dla osób, które mają wrażliwy żołądek, gdyż ta roślina nie podrażnia jego błony śluzowej. Z tego powodu podobnie jak pieprz, czarnuszka ma bardzo bogate zastosowanie kulinarne. Świetnie podkreśla smak takich mięs jak baranina, jagnięcina, dziczyzna czy drób. Wzbogaca różnorakie dania warzywne z kapusty, cukinii czy innych warzyw pieczonych. W ostatnim czasie zdobyła szczególną popularność jako dodatek do białych serów, koniecznie polecamy spróbować dobrego korycińskiego sera z dodatkiem tej wspaniałej przyprawy! Nie można zapomnieć również o oleju z czarnuszki, który oprócz bogactwa właściwości leczniczy, potrafi wzbogacić smak wielu potraw.
Wskazówki
Produkt bezglutenowy – co to oznacza?
Produkty w naszej ofercie oznaczone jako “Produkt bezglutenowy” są badane certyfikowanymi metodami w naszym przyzakładowym laboratorium. Dzięki temu kupując nasz produkt ma się 100% pewności, że nie ma w nim nawet śladowych ilości glutenu. Wbrew pozorom występowanie glutenu jest dość powszechne w przyprawach, głównie z uwagi na trudność dokładnego wyczyszczenia maszyn używanych do przetwórstwa surowców.
Skład produktu: 100% nasiona czarnuszki Najwyższa jakość surowca
Kraj pochodzenia: Indie
Co doprawiać czarnuszką?
Czarnuszka – własciwości lecznicze