Z olejem konopnym - przyspiesza...
ZI111
Jedna z najbardziej wszechstronnych przypraw na świecie. Oprócz nadawania potrawom niezwykłego aromatu i smaku, nadaje im również żywego koloru. Jest skarbnicą witamin C i A, już jedna łyżka czerwonej papryki zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania.
5904323160111
2026-09-27
8%
ZIÓŁKO
Bartosz Domański
10 szt.
Data dostępności: 2022-04-08
Ziółko Papryka Słodka mielona 70g
Papryka słodka – charakterystyka
Nikogo chyba nie zdziwi wiadomość, że uprawy papryki należą do jednych z najpopularniejszych na świecie. Nie dość, że jest bardzo szeroko wykorzystywana jako świeże warzywo, to otrzymuje się z niej jedną z bardziej wszechstronnych przypraw jakim jest suszona papryka mielona. Uprawia się wiele rodzajów papryki i w zależności od konkretnej odmiany oraz sposobu przetworzenia otrzymuje się cały wachlarz przypraw. Do głównych producentów tej aromatycznej przyprawy należą: Ameryka Południowa, północna Afryka, Indonezja, Węgry oraz Hiszpania. Paprykę pochodzącą z upraw węgierskich uznaje się za silniejszą i ciekawszą w smaku niż paprykę hiszpańską, która jest zdecydowanie łagodniejsza.
Papryka słodka – zastosowania kulinarne
Mielona papryka ma aromatyczny zapach, a smak – w zależności od odmiany oraz sposobu przetworzenia – ostry i palący, lub łagodny i słodki. W tym przypadku mamy do czynienia z tą drugą wersją. Ciekawostką jest, fakt że ostrość papryki można również kontrolować poprzez ograniczanie lub zwiększanie ilości nasion jakie dostaną się do produktu końcowego. Jak się pewnie domyślacie, czym więcej nasion tym bardziej pikantna będzie zmielona i wysuszona papryka. Ten aromatyczny czerwony proszek, oprócz nadawania potrawom niezwykłego aromatu i smaku, nadaje im również żywego koloru. Jest to przyprawa, która idealnie dopełnia smak wszelkich dań rybnych, mięsnych, sosów oraz zup. Jest podstawą tak kultowych potraw jak leczo czy paprykarz.
Wskazówka
Produkt bezglutenowy – co to oznacza?
Produkty w naszej ofercie oznaczone jako “Produkt bezglutenowy” są badane certyfikowanymi metodami w naszym przyzakładowym laboratorium. Dzięki temu kupując nasz produkt ma się 100% pewności, że nie ma w nim nawet śladowych ilości glutenu. Wbrew pozorom występowanie glutenu jest dość powszechne w przyprawach, głównie z uwagi na trudność dokładnego wyczyszczenia maszyn używanych do przetwórstwa surowców.
Skład produktu: 100% papryka mielona Najwyższa jakość surowca.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Co doprawiać papryką słodką?
Papryka słodka – inne właściwości