Ziółko Mięta 50 g
- Indeks
- ZI046
- Stawka VAT
- 5%
- Opakowanie zbiorcze
- 0 szt.
- Data ważności
- 2026-12-31
- Producent:
- ZIÓŁKO
- Podmiot odpowiedzialny
- Bartosz Domański
aby zobaczyć ceny
Ziółko Mięta 50 g
Mięta cenna nie tylko w kuchni
Mięta nie ma specjalnych wymagań uprawnych – wystarczy jej wilgotne podłożne
oraz niewielkie nasłonecznienie, by bujnie rozkwitać. Występuje na terenie
całej Polski, zaś jej znakiem rozpoznawczym są przyjemnie pachnące liście. Z
tego powodu chętnie jest wykorzystywana w kuchni. Nie tylko walory smakowe i
aromatyczne decydują o jej popularności. Istotna jest również obecność cennych
składników, dzięki którym wykorzystuje się ją w
ziołolecznictwie.
Występujące odmiany
Z punktu widzenia biologii, mięta należy do rodziny jasnotowatych. Można ją spotkać w 30 gatunkach oraz w ponad 300 odmianach. Ciekawa jest geneza powstania jej nazwy, której źródeł należy szukać w mitologii greckiej. Pochodzi od imienia nimfy Mentha/Minthe, w której zakochał się sam Hades. O takie uczucie zazdrosna była jego żona – Persefona – która postanowiła pozbyć się rywalki. Bóg Świata Zmarłych chcąc uchronić swoją lubę przed zazdrością małżonki, zamienił ją w roślinę, dzięki czemu nimfa uszła z życiem.
Niezależnie od tego, skąd wywodzi się jej nazwa, mięta ostatecznie dotarła do Polski. Spotkać można ją najczęściej w trzech odmianach:
- mięta pieprzowa – jest to najpowszechniejsza odmiana w Polsce. Wyróżnia się intensywnym zapachem, zawiera również duże ilości mentolu. Jest to gatunkowy mieszaniec mięty polnej oraz nawodnej;
- mięta zielona – najczęściej używana do produkcji pasty do zębów oraz gum do żucia;
- mięta polna – przede wszystkim znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie, szczególnie przy wszelkich dolegliwościach układu pokarmowego.
Jakie właściwości ma mięta?
Swoje cenne właściwości mięta zawdzięcza obecności mentolu, znajdującym się
przede wszystkim w liściach i w mniejszej ilości w łodygach. Największą jego
zawartością wyróżnia się mięta pieprzowa, gdzie osiąga nawet poziom 50% składu.
Posiada działanie łagodzące wszelkie dolegliwości układu pokarmowego. Rozkurcza
również mięśnie gładkie, a w efekcie uśmierza ból. Stosuje się ją szczególnie
przy wzdęciach i zaparciach, zaś najbardziej popularnym sposobem podania jest
napar z liści, łodyg lub suszu.
Na wirusy i bakterie
Co ciekawe, do szczególnych właściwości mięty należy zaliczyć działanie
przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Dlatego pełni uzupełniającą funkcję przy
wszelkich kuracjach leczniczych przeciwko Salmonelli oraz bakteriom E. Coli.
Dobrze sobie radzi także z gronkowcem złocistym. Mniej znana jest z właściwośći
uspokajających, ale właśnie z uwagi na nie podaje się ją osobom cierpiącym na
nerwicę.
Olejki z mięty na katar
Z mięty można pozyskać wszelkiego rodzaju olejki, zaś najcenniejsze są
eteryczne. Zaleca się jego podawanie w postaci inhalacji przy różnych
dolegliwościach układu oddechowego, a przede wszystkim kataru. Dostępne są na
rynku także rozgrzewające maści i wcierki, wyprodukowane na bazie mentolowego
olejku eterycznego. Działanie odkażające z kolei sprawiło, że mięta znajduje
się również w pastylkach i tabletkach na ból gardła.
Zastosowanie w kosmetykach
Mięta znajduje się także w niektórych kosmetykach, a także w produktach do
higieny jamy ustnej. Charakterystyczny zapach tych roślin można również wyczuć
w specyfikach odświeżających buty oraz stopy, a także w pastach do zębów,
niciach dentystycznych oraz płynach do płukania. Jest też obowiązkowym
składnikiem balsamów o działaniu łagodzącym.
Skład produktu: 100% susz z liści oraz łodyg mięty.
Najwyższa jakość surowca.
Kraj pochodzenia: Polska
Przeciwwskazania
Chociaż mięta ma silne działanie łagodzące, to podawana w zbyt dużej ilości
może przejawiać oddziaływanie toksyczne. Widoczne jest to szczególnie w
przypadku przedawkowania kropel żołądkowych, co może skończyć się biegunką oraz
wymiotami. Mogą pojawić się również inne objawy, w tym m.in. senność, ospałość
oraz apatia. Przy stosowaniu skórnym szczególnie uważne powinny być osoby
posiadające skórę podatną na alergie.
Jak przygotować napar z mięty?
Najpowszechniejszą formą stosowania mięty jest napar z jej liści oraz łodyg. Jego przyrządzenie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy odmierzyć pożądaną ilość suszu, wsypać ją do szklanki, zalać wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem przez ok. 10 minut. Dla urozmaicenia smaku oraz wzmocnienia działania, dopuszcza się mieszanie mięty z innymi ziołami, a zwłaszcza melisą lub rumiankiem. Napar można dosłodzić również cukrem lub miodem.
Producent
Bartosz Domański
Łopiennik Dolny-Kolonia 1,
22-351
Łopiennik Górny,
kontakt@ziolko.com.pl
4 innych produktów w tej samej kategorii: