Ziółko Karczoch ziele 50 g Zobacz większe

Ziółko Karczoch ziele 50 g

ZI029

Nieoceniony surowiec zielarski w leczeniu wszelkich dolegliwości wątroby. Ułatwia trawienie i łagodzi problemy żołądkowe. Wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Więcej szczegółów

5904323160029
2026-04-28
5%
ZIÓŁKO
Bartosz Domański
20 szt.

Więcej informacji

Ziółko Karczoch ziele 50 g


Karczoch – charakterystyka rośliny

Karczoch zwyczajny [łac. Quercus robur] jest rośliną wieloletnią należąca do rodziny astrowatych, wywodzącą się z Europy i Afryki. Kraje w których na dużą skalę można spotkać uprawy karczocha to Szwajcaria, Hiszpania, Niemcy i Francja. Podstawowymi surowcami zielarskimi jest całe ziele lub sam wyodrębniony liść. W Polsce karczoch należy uprawiać na ciepłych i słonecznych stanowiskach, charakteryzujących się żyznymi glebami. Ziele karczocha bardzo łatwo rozpoznać po smaku, jest on dosyć cierpki i gorzkawy.

Karczoch – skarbnica cennych substancji
Ziele karczocha zawiera:

  • kwasy fenolowe znane z właściwości ściągających, przeciwobrzękowych i antyoksydacyjnych
  • cynarynę – należącą do kwasów fenolowych substancję, mającą pozytywny wpływ na funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych, trawienie i metabolizm pokarmów, poziom cholesterolu i lipidów we krwi
  • flawonoidy charakteryzujące się właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwutleniającym
  • kwas chlorogenowy, który według literatury neutralizuje m.in. działanie nadtlenoazotynu, jednego z najbardziej szkodliwych oksydantów powstających w organizmie człowieka
  • minerały takie jak: magnez, potas, wapń, fosfor i żelazo
  • inulinę, mająca pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi

Wskazówka

Przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku ziela karczocha w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!

Karczoch – kiedy warto po niego sięgać?

  • Dolegliwości wątroby – z uwagi na zawartość cynaryny karczoch jest jednym z najcenniejszych surowców zielarskich o właściwościach wspomagających ochronę wątroby. W kuracji warto połączyć go z ostropestem plamistym.
  • Problemy związane z układem trawiennym – poleca się stosowanie karczocha przy zaparciach, zaburzeniach trawiennych czy wzdęciach z uwagi na jego właściwości żółciotwórcze, żółciopędne i regulujące wypróżnianie.
  • Zbyt wysoki poziom cholesterolu – substancje zawarte w zielu karczocha wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
  • Oczyszczanie organizmu – karczoch wykazuje delikatne właściwości moczopędne oraz ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.

Skład produktu: 100% suszone ziele karczocha. Najwyższa jakość surowca.

Kraj pochodzenia: Polska


Ciekawostka

We Włoszech z liści karczocha produkuje się wyjątkowy, słodko-gorzki likier o wdzięcznej nazwie “Cynar”.

Propozycja stosowania

Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.
Nalewka z ziela karczocha

Potrzebne składniki:

  • 100 gram suszonego ziela karczocha
  • 200 ml 40% alkoholu

Ziele karczocha wrzucić do butelki, zalać przygotowanym wcześniej alkoholem. Szczelnie zamknąć i wstrząsnąć. Odstawić na 15 dni, często wstrząsając. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i przelać do czystej butelki.

Nalewkę z karczocha należy stosować po 10 – 30 kropli w kieliszku wody, kilka razy dziennie, godzinę przed posiłkiem.


Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne. Nie możemy zagwarantować jednak, że w publikowanych informacjach nie wkradł się błąd, co nie może stanowić podstaw do jakichkolwiek roszczeń wobec naszej firmy.
Zgłoś błąd w opisie produktu