Beauty Formulas delikatnie...
ZI029
Nieoceniony surowiec zielarski w leczeniu wszelkich dolegliwości wątroby. Ułatwia trawienie i łagodzi problemy żołądkowe. Wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
5904323160029
2026-10-07
5%
ZIÓŁKO
Bartosz Domański
20 szt.
Data dostępności: 2022-04-08
Ziółko Karczoch ziele 50 g
Karczoch – charakterystyka rośliny
Karczoch zwyczajny [łac. Quercus robur] jest rośliną wieloletnią należąca do rodziny astrowatych, wywodzącą się z Europy i Afryki. Kraje w których na dużą skalę można spotkać uprawy karczocha to Szwajcaria, Hiszpania, Niemcy i Francja. Podstawowymi surowcami zielarskimi jest całe ziele lub sam wyodrębniony liść. W Polsce karczoch należy uprawiać na ciepłych i słonecznych stanowiskach, charakteryzujących się żyznymi glebami. Ziele karczocha bardzo łatwo rozpoznać po smaku, jest on dosyć cierpki i gorzkawy.
Karczoch – skarbnica cennych substancji
Ziele karczocha zawiera:
Wskazówka
Przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku ziela karczocha w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!
Karczoch – kiedy warto po niego sięgać?
Skład produktu: 100% suszone ziele karczocha. Najwyższa jakość surowca.
Kraj pochodzenia: Polska
Ciekawostka
We Włoszech z liści karczocha produkuje się wyjątkowy, słodko-gorzki likier o wdzięcznej nazwie “Cynar”.
Propozycja stosowania
Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.
Nalewka z ziela karczocha
Potrzebne składniki:
Ziele karczocha wrzucić do butelki, zalać przygotowanym wcześniej alkoholem. Szczelnie zamknąć i wstrząsnąć. Odstawić na 15 dni, często wstrząsając. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i przelać do czystej butelki.
Nalewkę z karczocha należy stosować po 10 – 30 kropli w kieliszku wody, kilka razy dziennie, godzinę przed posiłkiem.