Kolagen Beauty Formula to kompozycja...
ZI098
Kminek pomaga na wszelkie dolegliwości związane z układem pokarmowym. Dawniej wykorzystywano go jako remedium na trądzik i ropnie skórne. Świetny naturalny sposób na kolkę u dzieci.
5904323160098
2026-06-01
8%
ZIÓŁKO
Bartosz Domański
12 szt.
Data dostępności: 2022-04-06
Ziółko Kminek bezglutenowy 50 g
Kminek – jedni go lubią, inni nie znoszą
Kminek [łac. Carum carvi] jest przyprawą powszechnie używaną od kilku tysięcy lat przed naszą erą. Zyskał popularność przez swój unikatowy dość ostry zapach i nieco piekący, korzenny, gorzkawy smak. Przez to jest przyprawą, która albo się uwielbia albo się jej nie znosi, nie da się przejść obok niej obojętnie. Kminek jest rośliną dwuletnią, osiągającą wysokość od 30 do 80 cm z liśćmi. Uprawia się go stosunkowo łatwo, w szczególności na dobrze przepuszczalnych glebach i słonecznych stanowiskach. Kminek jest też ważnym surowcem w świecie aromaterapii, ponieważ cechuje się wysoką zawartością olejków eterycznych – od 3 do nawet 7%. Ciekawostką jest, że w tradycji ludowej kminek był żuty w celu odświeżenia oddechu.
Kminek w kuchni
Jak zostało wcześniej wspomniane, kminek cechuje się unikalnym ostrym zapachem i nieco piekącym, korzennym gorzkawym smakiem, mogącym przypominać koper włoski czy anyż. Jako przyprawa ma istotne znaczenie w kuchni niemieckiej, austriackiej i skandynawskiej. Kminek cały dobrze komponuje się z twarogiem, żółtym serem czy tradycyjnymi polskimi zupami takimi jak: grochowa, grzybowa czy kapuśniak. Warto też doprawić nim dania z tłustych mięs – kaczki, gęsiny czy wieprzowiny, z uwagi na jego właściwości wspomagające trawienie. Nie można zapomnieć o tym, że kminek jest też nieodłącznym elementem wielu wypieków takich jak paszteciki czy paluszki. Mniej znanym i typowym zastosowaniem kminku jest aromatyzacja alkoholi, a w szczególności likierów.
Wskazówki
Właściwości lecznicze kminku
Co doprawiać kminkiem?