Słodkie i otulające nuty dla...
ED330
Suplement diety polecany przez Instytut Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej.
5906395564330
2026-01-25
8%
JODAVITA
JODAVITA SPÓŁKA Z O.O.
Data dostępności: 2024-01-25
Dr Ewa Dąbrowska Omega 3 z kryla antarktycznego 60 kapsułek
Omega 3 Dr Ewy Dąbrowskiej to suplement diety na bazie oleju z kryla antarktycznego. Jest to mały skorupiak, wyglądem przypominający krewetkę. Zamieszkuje zimne i czyste wody Antarktyki, będąc źródłem wysoko przyswajalnych Kwasów EPA i DHA, fosfolipidów, choliny i astaksantyny. Składniki te wykazują właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, wspierające funkcjonowanie mózgu, serca i układu krwionośnego, wątroby oraz wzroku. Istotnym jest, iż Kryl zamieszkuje nieskazitelnie czyste obszary i żywi się prozdrowotnymi algami. W efekcie olej z niego jest pozbawiony wszelkich zanieczyszczeń czy metali ciężkich. Dodatkowo olej z Kryla dzięki fosfolipidowej budowie jest lepiej przyswajany przez organizm, w porównaniu do kwasu Omega 3 pozyskiwanego z oleju z ryb.
Składniki suplementu Omega 3 z oleju z kryla antarktycznego i ich właściwości:
Omega 3 Kwasy Omega 3 (EPA/DHA)
Wykazują działanie przeciwzapalne, przez co wpływają pozytywnie m. in. na wzrok, funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego i krążenia. Są składnikiem błon komórkowych i biorą udział w syntezie hormonów. Hamowanie procesów zapalnych w organizmie zmniejsza także ryzyko chorób układu kostno-stawowego, krążenia czy nowotworów złośliwych. Warto pamiętać, iż ważnym czynnikiem w powstawaniu nowotworu jest stres oksydacyjny, czyli nagromadzenie się wolnych rodników tlenowych, prowadzące do powstania przewlekłego stanu zapalnego.
Tymczasem kwasy Omega 3 zwiększają produkcję glutationu, czyli przeciwutleniacza naturalnie występującego w organizmie, wytwarzanego przez wątrobę i komórki nerwowe. W efekcie spożywanie kwasów Omega 3 zapobiega uszkodzeniom oksydacyjnym komórek. Kwasy te normalizują również ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ułatwiają wchłanianie wapnia do tkanki kostnej, zwiększając wytrzymałość kości. Są istotne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, przez co zmniejszają ryzyko rozwoju depresji, a także choroby Alzheimera i Parkinsona.
Dlaczego suplementacja Omega 3 jest tak ważna? Wśród wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega wyróżnić można Omega 3, 6 oraz 9. Każdy z nich jest organizmowi konieczny i pełni szereg istotnych funkcji. Niezwykle istotna jest jednak kwestia proporcji przyjmowania tychże kwasów. Uważa się bowiem, że stosunek kwasów Omega 3 do 6 (które działają prozapalnie) powinien mieścić się w przedziale od 1:1 (określanym jako tzw. “złota proporcja”) do 1:5-6. Tymczasem stosunek kwasów 3 do 6 w diecie przeciętnego Polaka wynosi nawet 1:12-1:20. Spożywamy więc zbyt dużo kwasów Omega 6, dlatego warto wyrównywać tę dysproporcję dostarczaniem dodatkowych kwasów Omega 3 do swojej diety w formie np. suplementu. Prawidłowy stosunek obu kwasów przekłada się na ogólny stan zdrowia.
Fosfolipidy
Są podstawowym budulcem błon komórkowych. Biorą udział w procesach odnowy i regeneracji komórek, a także w funkcjonowaniu receptorów, m.in. hormonów, cytokin czy komórek odpornościowych. Stanowią ok. 65% składu hepatocytów, czyli komórek wątroby. W efekcie regenerują wątrobę, hamują procesy jej włóknienia oraz zmniejszają odkładanie się w niej tłuszczu. Dzięki stymulacji rozpuszczania cholesterolu przez żółć, hamują odkładanie się go w naczyniach krwionośnych.
Cholina
Cholina, nazywana również witaminą B4, bierze udział w metabolizmie cholesterolu i innych składników tłuszczowych. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania wątroby, w tym procesu detoksykacji. Warunkuje również prawidłowe działanie układu nerwowego – poprawia przekaźnictwo nerwowe w mózgu, wspiera pamięć, koncentrację i refleks.
Astaksantyna
Uważana jest za najsilniejszy antyoksydant występujący w naturze. Opóźnia starzenie komórek, chroni przed uszkodzeniami DNA, wykazuje działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy. Wpływa pozytywnie na profil lipidowy krwi, zmniejszając stężenie cholesterolu LDL i trójglicerydów, a zwiększając stężenie „dobrego” cholesterolu HDL. Łagodzi stany zapalne żołądka oraz może redukować ilość bakterii Helicobater pylori i wspomagać leczenie choroby refluksowej.
Skład:
ekstrakt lipidowy ze skorupiaka kryla antarktycznego (Euphausia superba), żelatyna, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; substancja wypełniająca: sorbitol, woda.
Skład zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia:
Składniki w dwóch w 2 kapsułkach
Ekstrakt lipidowy ze skorupiaka kryla antarktycznego (Euphausia superba) 1180 mg
w tym: Fosfolipidy 660 mg
Omega-3 w tym: 318 mg
EPA (kwas eikozapentaenowy) 178 mg
DHA (kwas dokozaheksaenowy) 82 mg
Cholina 83 mg
Astaksantyna 100 mcg
Dawkowanie:
2 kapsułki dziennie podczas posiłku. Należy popić dużą ilością wody.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplement diety nie powinien być stosowany jako zamiennik
zróżnicowanej diety. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych
dzieci. Pamiętaj o zrównoważonym sposobie żywienia oraz zdrowym
trybie życia
Zastosowanie:
Uzupełnienie diety w substancje aktywne zawarte w oleju z Kryla antarktycznego, czyli kwasu Omega 3, astaksantyny, choliny i fosfolipidów
Podmiot odpowiedzilny: Jodavita Sp. z o. o.