Jodavit suplement diety 250 ml jod Zobacz większe

Jodavit suplement diety 250 ml jod

JV0001

Suplement diety Jodavit roztwór doustny. Koncentrat jodu aktywnego biologicznie.

Więcej szczegółów

4771401300001
8%
JODAVITA
JODAVITA SPÓŁKA Z O.O.

Więcej informacji

JODAVIT koncentrat jodowy 250 ml


JODAVIT to opatentowana kompozycja jodu w rekomendowanej dawce według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Jod jest niezbędnym pierwiastkiem, którego potrzebuje każda komórka organizmu. Potrzebuje go głównie tarczyca do produkcji hormonu – tyroksyny znanego jako T4, który reguluje poziom przemiany materii, reguluje hormony, poprawia rozwój i funkcjonowanie mózgu, odtruwa organizm usuwając metale ciężkie oraz halogeny. Jod jednak nie tylko wpływa na aktywność hormonów tarczycy, ale także wspomaga działanie układu immunologicznego. Ma również właściwości bakteriobójcze, a zmagazynowany np. w śliniankach czy żołądku, stanowi dodatkową linię obrony przed patogenami. Głównym objawem niedoboru jodu jest właśnie osłabienie odporności organizmu. Dlatego, że ma właściwości antyoksydacyjne, to jego znaczny niedobór powoduje spadek spadek ochrony przed atakiem wolnych rodników.

Niedobór jodu jest globalnym problemem zdrowotnym. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia ponad 35% populacji cierpi z powodu niedoboru jodu . U ponad 600 mln występują tzw. wola endemiczne, związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy. W Polsce, w której jego niedobory występują na prawie 90% powierzchni kraju, chorobami tarczycy zagrożonych jest 8 mln Polaków. Bardzo dużą grupę stanowią w tym dzieci i przyszłe mamy, u których składnik ten uważany jest za jeden z 5 elementów niezbędnych w okresie ciąży.

Zalety Jodavitu :

  • gotowa naturalna forma jodu
  • jest stabilny termicznie (jedyny związek jodu tego rodzaju)
  • ma selektywny efekt dezynfekcji (w przypadku innych preparatów zniszczeniu ulegają zarówno “dobre”, jak i “złe” mikroorganizmy)
  • brak możliwości przedawkowania
  • posiada wszechstronność zastosowania (zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie) bez negatywnych skutków
  • łatwo wydalany z organizmu (wraz z moczem)
  • nie powoduje alergii

Objawy i skutki niedoboru jodu:

  • Niedoczynność tarczycy, powiększenie gruczołu tarczowego
  • Tycie oraz problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała
  • Problemy z koncentracją i zapamiętywaniem
  • Ospałość, ciągłe uczucie zmęczenia
  • Osłabienie odporności organizmu
  • Wypadanie włosów, pogorszenie kondycji skóry
  • Zaburzenia wzrostu u dziecka
  • Ciągłe uczucie zimna
  • Bezpłodność
  • Krzywica
  • Osteoporoza
  • Problemy neurologiczne
  • Suche i łamliwe włosy oraz paznokcie
  • Depresja, nerwowość, rozdrażnienie

Tylko 50% kobiet w ciąży otrzymuje dawkę jodu, która zaspokaja potrzeby swoje i dziecka, a niedobory tego pierwiastka u kobiet ciężarnych prowadzą do nieodwracalnych zmian jak np. uszkodzenie mózgu u płodu, natomiast u dzieci niedoczynność tarczycy przyczynia się do opóźnienia rozwoju psychicznego i fizycznego.

Skład:
W skład Jodavitu wchodzą woda artezyjska i cztery sole jodu: jodek potasu, jodan potasu, jodek sodu oraz jodan sodu. Preparat dostępny jest w formie roztworu 250 ml, gdzie koncentracja jodu aktywnego biologicznie wynosi aż 30 mg/l.. 250 ml produktu to 83 porcje po 3 ml (90 µg ) lub 50 porcji po 5 ml (150 µg). Podane dawki są dawkami rekomendowanymi przez WHO.

Dawkowanie:
Niemowlęta i dzieci 50-100 mikrogramów/dzień (2-3 ml)
Młodzież i dorośli 100-200 mikrogramów/dzień (3-7 ml)
W okresie ciąży i laktacji 150-200 mikrogramów/dzień (5-7 ml)

Dzienna norma spożycia JODAVITU wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO):
Do 1 roku życia: 1 ml (30 μg, 20 % RWS)
2-10 lat: 2 ml (60 μg, 40 % RWS)
11-18 lat: 2,5 ml (75 μg, 50 % RWS)
Osoby dorosłe, kobiety w ciąży, oraz karmiące piersią: 3–5 ml (90- 150 μg, 60-100% RWS)
*%RWS – % Referencyjnych Wartości Spożycia

Ważne wskazówki:
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Przechowywać w temperaturze 1-25 stopni Celsjusza, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu należy spożyć w ciągu 180 dni.
W przypadku chorób tarczycy stosować wyłącznie po konsultacji z lekarzem.

 


Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne. Nie możemy zagwarantować jednak, że w publikowanych informacjach nie wkradł się błąd, co nie może stanowić podstaw do jakichkolwiek roszczeń wobec naszej firmy.
Zgłoś błąd w opisie produktu