Numer 2

 

Biuletyn - numer 2


 


 

 

NOWOŚCI W SŁUŻBIE ODPORNOŚCI

 

Wszyscy zapewne wiedzą jakie produkty polecane są do budowania odporności. Witamina C, cynk, propolis, kwasy omega - 3 czy, z mniej znanych collostrum. Niewiele jednak klientów zna coraz bardziej popularne grzyby ich niesamowite właściwości. Znane i stosowane od wieków w medycynie wschodu, stanowią jedne z najdroższych składników wzmacniających receptur ziołowych. Coraz liczniejsze badania naukowe wykazu¬ją, że w ślad za ceną idą rzeczywiste, udowodnione naukowo, cudowne właściwości. Niektórzy naukowcy wręcz nazywają grzyby "medycyną przyszłości".

Czy wiesz, że twój organizm posiada pewną substancję, która w naturalny sposób wzmacnia system immunologiczny, bierze udział w procesie budowy i regeneracji tkanek, oraz jest uważana przez niektórych naukowców za wskaźnik długości naszego życia? To naturalna substancja, która może pomóc twojemu ciału radzić sobie ze stresem, zanieczyszczeniami, promieniowaniem, infekcjami, skutkami złej diety, przedwczesnym starzeniem się. Poznaj glutation.

 


 

 

CORDYCEPS, REISHI - GRZYBY DŁUGOWIECZNOŚCI

 

KAŻDY Z TYCH DWÓCH GRZYBÓW TONIZUJE, DODAJE WITALNOŚCI I DZIAŁA PRZECIW- NOWOTOROWO - PRZYNAJMNIEJ TAKIE INFORMACJE MOŻNA ZNALEŹĆ W LITERATURZE. 
CZY RÓŻNIĄ SIĘ JEDNAK MIĘDZY SOBĄ? KTÓRE WYBRAĆ, BY WZMACNIAĆ ODPORNOŚĆ W BARDZIEJ PRECYZYJNY SPOSÓB? ODPOWIEDZI NA TE PYTANIA MOŻE DOSTARCZYĆ NAM MEDYCYNA WSCHODU, KTÓRA OKREŚLA NA JAKIE SYSTEMY KAŻDY Z NICH MA NAJSZERSZE SPEKTRUM DZIAŁANIA. REISHI ORAZ CORDYCEPS WZMACNIAJĄ ODPORNOŚĆ NA SWÓJ SPECYFICZNY, WYJĄTKOWY SPOSÓB.

 

REISHI

Grzyb Ganoderma Lucidum w Japonii znany jest pod nazwą Reishi, w Chinach Ling Zhi, jest jednym z najbardziej czczonych i znanych, wzmacniających produktów wszech czasów stoso­wanych w medycynie chińskiej. Jest to najszerzej badany obecnie produkt na świecie, zaliczany do ziół chińskich. Od tysiącleci używany w Azji w celu wzmacniania układu odpornościowego, złagodzenia stresu, zwiększenia witalności oraz dobrego samo­poczucia. Określany jest mianem „najwyższy obrońca" oraz „grzyb nieśmiertelności", a jego działanie nie ogranicza się tylko do poziomu fizycznego, ale również umysłowego oraz duchowe­go człowieka. Działa wyciszająco, łagodzi stres oraz ułatwia zasypianie.


Dzięki temu, że wnika do "systemu serca" oddziałuje na choroby z nim związane:

- problemy naczyniowe,

- wysoki cholestrol,

- zmniejszenie ryzyka zawału.

Pomaga także w zaburzeniach na tle emocjonalnym:

- bezsenności,

- łagodzeniu niepokoju,

- nadwrażliwości emocjonalnej,

- łagodzieniu stanów lękowych,

- wspomaga pamięć,

- leczy palpitacje,

- stosowany przez mnichów buddyjskich do uspokajania umysłu, przekształacania negatywnych energii w ciele.

Wspomaga leczenie dolegliwości powiązanych z "systemem płuc":

- obniżona odporność,

- skrócony oddech i świszczenie,

- kaszel, suche usta i skóra.



CORDYCEPS - grzyb, nie grzyb

Cordyceps (cordyceps sinesis) ma równie długą historię stosowa­nia w starożytnych recepturach długowieczności. Nazywany jest grzybem, a tak naprawdę jest to niezwykłe połączenie grzyba i zwierzęcia. Nie odżywia się, jak inni przedstawiciele gatunku rosnąc na drzewach lub innych roślinnych podłożach, ale żywi się gąsienicami pewnego gatunku, które atakuje w glebie i w miarę ich wzrostu, zabija. W taki sposób tworzy maczugowaty owocnik na martwych gąsienicach. Polsce znany jest jako maczużnik chiński, do dziś dnia rośnie na wysokości 5 tys. metrów w Himalajach, a jego cena sięga - nawet 10.000 dolarów za kilogram.

Grzyb Cordyceps służy do wzmacniania ciała i umysłu na najbardziej podstawowym poziomie. Mówi się, że jest w stanie zwiększyć główną siłę napędową regulującą czynności życiowe. Jest bezpieczny i może być używany przez każdego, przez długi czas. Uzupełnia energię po intensywnym wysiłku fizycznym, głęboko regeneruje, odmładza oraz uodparnia na stres. Grzyb Cordyceps jest jedną z podstawowych substancji ziołowych stosowany jako środek przeciwstarzeniowy oraz przedłużający życie. Jest uważany za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. 

Wnika do "systemu nerek i wątroby" i pomaga usuwać jego dolegliwości:

-  niewydolność nerek,

-  niewydolność wątroby,

-  przewlekłe zmęczenie,

-  osteoporozę,

-  starzenie się organizmu,

-  rekonwalescencja,

-  nowotwory,

-  bezpłodność,

-  wzmacnia libido i witalność,

-  określane jest ziołem długowieczności.

Dzięki wnikaniu do "systemu płuc" może pomagać w leczeniu:

-  obniżonej odporności,

-  astmy,

-  suchego kaszlu,

-  kaszlu podbarwionego krwią,

-  polecany dla sportowców, w szczególności sportów wyczynowych, gdyż podnosi wydolność organizmu.

 

Choć zalecenia terapeutów nautroterapii zachodniej podkreślają, że Reishi i Cordyceps mają działanie bakteriobójcze i grzybobójcze to medycyna wschodu zastrzega, aby tych silnych substancji wzmacniających nie stosować w czasie infekcji, w szczególności na jej początku. Powinny na nie również uważać osoby z tendencją do zmian skórnych, ponieważ mogą powodować wysypki. Organizm potrzebuje nieco czasu aby przystosować się do trawienia Reishi i Cordycepsu dlatego należy wprowadzać je stopniowo. W przypadku Cordycepsu należy zwiększyć ilość przyjmowanej witaminy C, aby zawarte w preparatach polisacharydy dobrze się wchłaniały.

 

 


 

GLUTATION
- UODPARNIAJĄCY ANTYOKSYDANT
PRZEDŁUŻAJĄCY ŻYCIE?

GLUTATION  JEST BARDZO MAŁĄ CZĄSTECZKĄ, ZŁOŻONA Z AMINOKWASÓW, WYTWARZANĄ PRZEZ WĄTROBĘ, KTÓRA ZNAJDUJE SIĘ W KAŻDEJ KOMÓRCE. SKŁADA SIĘ Z TRZECH SUBSTANCJI: L-CYSTEINY, GLICYNY, KWASU L- GLUTAMINOWEGO. ZE WZGLĘDU NA TO, ŻE WYSTĘPUJE W KAŻDEJ CZĘŚCI NASZEGO CIAŁA JEST NAJWAŻNIEJSZYM I NAJLEPIEJ DOSTĘPNYM PRZECIWUTLENIACZEM.

 

Gdzie występuje glutation naturalnie? Kto ma obniżony poziom glutationu? Komu zaleca się suplementację?

 

Glutation występuje w naszym organizmie naturalnie, ale potrzebuje pewnych substancji (prekursorów) jego wytwarzania przez wątrobę, które znajdziemy w:

-  czosnku, szpinaku, ostropeście plamistym, kurkumie, cebuli, warzywach kapustnych (brokuły, kapusta, kalafior, brukselka), melonie, truskawkach, avocado, orzechach włoskich, serwatce mleka.

Produkty te są najbardziej wskazane osobom, które mają obniżony poziom glutationu, czyli: sportowcom uprawiającym sport wyczynowo, osobom nadużywającym alkoholu, chorują­cym na choroby degeneracyjne, z osłabionym układem poka­rmowym, borykające się z chorobami nerek i nadnerczy oraz wątroby, osobom starszym oraz cukrzykom. Osoby te są również grupą klientów, dla której suplementacja preparatami zawierają­cymi glutation jest szczególnie wskazana.

 

 

Schorzenia kojarzone z niedoborem glutationu.

Badania naukowe wskazują, że glutation wykazuje skuteczność w walce z chorobami wywołanymi stresem oksydacyjnym, takimi jak:
- choroba Parkinsona, 
- choroba Alzheimera, 
- choroba Huntingtona, 
- niektóre rodzaje nowotworów.

Ponadto zanotowano związek między obniżonym poziomem glutationu a występowaniem: 
- infekcji wirusowych, 
- schizofrenii, 
- cukrzycy typu 2, 
- autyzmu, 
- ADHD, 
- chorób sercowonaczyniowych, 
- wszelkich chorób o podłożu zapalnym takich jak choroby autoimmunologiczne, 
- niewydolności nerek oraz wątroby, 
- astmy, 
- trądziku, 
- jaskry i zaćmy.

Wykazuje także pozytywne działanie dla uszczelniania jelit oraz w rekonwalescencji nowotworowej.


Działanie glutationu:

W związku z tym, że glutation jest antyoksydantem, jego działanie wiąże się z obniżaniem ilości wolnych rodników, redukcją stresu oksydacyjnego, co wpływa na obniżenie substancji wywołujących stany zapalne (cytokiny). Jego działanie wspiera także limfocyty T, które regulują nasz system odpornościowy. Wszystkie wyżej wymienione elementy stanowiące spektrum działania glutationu powodują polepszenie ogólnego samopoczucia oraz zwiększenie witalności.

 

Jak zbadać poziom glutationu?

Poziom glutationu można zbadać w kilku sieciach laboratoryjnych. Badanie z krwi polega na określeniu poziomu glutationu oksydowanego, glutationu zredukowanego oraz glutationu całkowitego. Wyniki badań stanowią wyznacznik zdolności oksydacyjnej naszego organizmu oraz podstawę do włączenia suplementacji. W sposób pośredni o poziomie glutationu mówić będzie badanie ilości wolnych rodników, wykonywane z krwi.

 

Jak suplementować glutation?

Glutation może być podawany na klika sposobów: 
- doustnie - w postaci kapsułek czy proszku, 
- poprzez inhalacje, 
- dożylnie.

Zaleca się zwiększenie spożycia witaminy C w czasie suplementacji. 
Nie zaleca się przyjmowania preparatów z glutationem matkom karmiącym oraz kobietom w ciąży. Inhalacje nie są zalecane osobom z astmą oskrzelową.

 

 


 

NAZWY MLEKO KOKOSOWE,
MASŁO KOKOSOWE, MASŁO ORZECHOWE
MAJĄ ZNIKNĄĆ Z POLSKIEGO RYNKU

 

W LUTYM BIEŻĄCEGO ROKU MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI WYDAŁO 
KOMUNIKAT, W KTÓRYM INFORMUJE, ŻE KOMISJA EUROPEJSKA WPROWADZIŁA ZAKAZ UŻYWANIA NAZW ZAREZERWOWANYCH DLA PRODUKTÓW MLECZNYCH CZYLI MLECZKO, ŚMIETANKA, DO NAZYWANIA PRODUKTÓW POCHODZENIA ROŚLINNEGO.


Treść komunikatu:

W związku z wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z dnia 14 czerwca 2017r. w sprawie C-422/16 TofuTown.com i z powołaniem w nim Decyzji 2010/791/UE - zawierającej wykaz wyrobów roślinnego pochodzenia, dla których mogą być stosowane nazwy zarezerwowane dla przetworów mlecznych i wystąpieniem Polski do Komisji Europejskiej (pismem z dnia 4 września 2017r.) o wpisanie do powyższego wykazu zgłaszanych przez polskich przedsiębiorców nazw produktów (które spełniają w Polsce kryteria kwalifikowania się do wpisania ich do powyższej Decyzji) takich jak:

1) Mleko kokosowe, 
2) Śmietanka kokosowa, 
3) Masło orzechowe, 
4) Masło migdałowe, 
5) Mleko migdałowe, 
6) Masło kakaowe

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje, że Komisja Europejska w odpowiedzi na wystąpienie Polski odmówiła uzupełnienia ww. wykazu. Z uwagi na to, że nie otrzymaliśmy od przedsiębiorców dodatkowych argumentów potwierdzających 30 letnią obecność wnioskowanych produktów na rynku polskim - Polska nie miała argumentów, żeby odwołać się od Decyzji Komisji. W związku z powyższym należy mieć na uwadze, że stosowanie w języku polskim nazw takich jak: mleko kokosowe, śmietanka kokosowa, masło orzechowe, masło kakaowe, masło migdałowe, mleko migdałowe nie jest możliwe, a polskie organy będą miały obowiązek podejmowania odpowiednich czynności zmierzających do egzekwowania przestrzegania zakazu używania nazw przeznaczonych dla produktów pochodzenia mlecznego, również w odniesieniu do tych nazw".

Źródło: MRIRW

 

W praktyce oznaczać będzie to, że producenci będą mu¬sieli zmienić nazwy swoich produktów a my konsumenci będziemy zmuszeni się do tych zmian przyzwyczaić. Na razie nie wiadomo też jakie czynności egzekwujące będą podejmowane w stosunku do producentów niestosujących się do powyższego rozporządzenia.


Profesjonalna platforma sklepowa SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie