Numer 1

 

Biuletyn - numer 1




 

WITAMINA C

PYTANIA I ODPOWIEDZI


Witamina C to temat stary jak świat. Wydawałoby się, że wiemy o niej wszystko. Co chwila pojawiają się jednak nowe preparaty wywracające do góry nogami naszą wiedzę. Analiza wyszukiwań Google oraz naszych doświadczeń z obsługi klienta pokazują, że witamina C nadal budzi wiele pytań oraz kontrowersji. 

 

Witamina C naturalna, witamina C syntetyczna?

Witamina C nie jest skomplikowaną substancją chemiczną, nie składa się z kompleksów chemicznych stąd wszystkie preparaty dostępne w sklepach - czy to naturalne czy syntetyczne - to ten sam kwas L-askorbinowy. Z chemicznego punktu widzenia nie ma znaczenia czy kwas ten pochodzi z aronii, dzikiej róży, aceroli czy z laboratorium. Kupując czysty kwas L-askorbinowy nie musimy kierować się tym, czym jest on pochodzenia roślinnego, czy chemicznego. Naturalna witamina C ma jednak swoją przewagę nad syntetykiem, gdyż często zawiera bioflawonoidy, które wspierają jej wchłanianie.

 

Witamina C prawo czy lewoskrętna? Gdzie występuje witamina C lewoskrętna? Jak zażywać witaminą C w proszku?

Być może nadal w Twoim sklepie pojawiają się klienci pytający o lewoskrętną witaminę C. Narosło wokół tego tematu wiele mitów i nieporozumień.
Kwas askorbinowy jest związkiem chilarnym - co oznacza, że posiada on swoje obicie lustrzane. Występuje kwas L-askorbinowy oraz kwas D-askorbinowy, których skład chemiczny jest taki sam, są one jednak swoimi odbiciami lustrzanymi i różnią się między sobą konfiguracją trójwymiarową. Ta niewielka, z pozoru różnica wyglądu robi dużą różnicę w naszym organizmie, ponieważ tylko kwas L-askorbinowy wspomaga syntezę kolagenu (przeciwdziała szkorbutowi), uszczelniając naczynia krwionośne - nadmiernym krwawieniom, wspomaga wchłanianie żelaza oraz metabolizm cholesterolu. Kwas D-askorbinowy podobnie, jak jego brat z przedrostkiem L ma jedynie działanie przeciwutleniające.
Różnice w konfiguracji przestrzennej tych dwóch substancji wskazują na ich prawo czy lewoskrętność. Związki chemiczne mogą skręcać płaszczyznę światła zgodnie z ruchem wskazówek zegara bądź przeciwnie (w prawą lub lewą stronę). Kwas D-askorbinowy  skręca płaszczyznę wiązki światła w prawo, a kwas L-askorbinowy w lewo. 
W związku z tym oferowana w suplementach witamina C jest zawsze lewoskrętna ponieważ zawsze jest pod postacią kwasu L-askorbinowego. 
Kwas D-askorbinowy - prawoskrętny, nie jest witaminą C, a wykorzystywany jest wyłącznie jako odczynnik chemiczny oraz przeciwutleniacz w przemyśle spożywczym. Coraz częściej zastępowany jest on jednak kwasem L-askorbinowym.

 

Witamina C dawkowanie.

Osoba sprzedająca w sklepie z suplementami diety nie jest lekarzem i nie może udzielać rad dotyczących dawkowania (chyba, że jest farmaceutą), warto jednak znać opinie lekarzy oraz naturopatów gdyż nie są one ze sobą zbieżne. 
Eksperci preferujący dawkowanie witaminy C oparte na normach żywieniowych podają, że zapotrzebowanie mieści się w przedziale między 60 a 200 mg na dobę i jest ono większe dla osób z nadciśnieniem tętniczym, palących papierosy, u alkoholików, diabetyków oraz pod wpływem stresów. Reasumując zapotrzebowanie na witaminę C jest indywidualne i zależne od stylu życia i stanu zdrowia. 

Dawkowanie stosowane przez naturopatów opiera się najczęściej na zaleceniach dr Roberta F. Cathart'a, który opracował protokół stosowania witaminy C w mega dawkach, który prezentujemy poniżej. 

1. Dawki dla zdrowego człowieka - 4-15 g (4000 - 15 000 miligramów) / 4-6 dawek dziennie.

2. Przy wzmożonym stresie i aktywności fizycznej - 15-25 g / 4-6 dawek dziennie. 

3. Lekkie przeziębienie - 30-60 g / 6-10 dawek dziennie

4. Cięższe przeziębienie - do 100 g na dobę / 8-15 dawek.

5. Przy grypie - 150 g / 8-20 dawek. 

6. Infekcje wirusowe - 200 g / 8-20 dawek na dobę. 

7. Infekcje bakteryjne - 30-200 g / 10-25 dawek na dobę. 

 

Jak przyjmować witaminę C?

Witaminę C najlepiej przyjmować między posiłkami lub pół godziny przed posiłkiem. Powinien on zawierać bioflawonoidy (bogate są w nie warzywa i owoce) co zwiększy jej przyswajanie. Bioflawonoidy nie muszą być przyjmowane w tym samym czasie, co witamina C, wystarczy, że znajdą się w normalnych posiłkach.

 

Czy witamina C w dużych dawkach może uszkadzać szkliwo zębów? 
Czy witamina C zakwasza organizm? 

Według naturopatów powołujących się na protokół dr Cathera witaminę C stosować najlepiej w roztworach wodnych (rozpuszczoną w wodzie). Jest ona kwasem i jak każdy kwas może uszkadzać szkliwo. Aby tego uniknąć należy:
- przepłukać jamę ustną po spożyciu,
- pić przez słomkę. 

 

Rodzaje witaminy C.

Witaminę C możemy spotkać w różnych formach, każda z nich ma swoje wady i zalety:

- KAPSUŁKI I TABLETKI
Zalety: wygodne użycie, nie uszkadza szkliwa zębów, nie czujemy kwaśnego smaku.
Wady: mogą zawierać substancje dodatkowe, wypełniacze. Rozpuszczają się w żołądku, co może być problemem dla osób z chorą śluzówką.

PROSZEK - do rozpuszczenia w wodzie.
Zalety: szybciej się wchłania niż tabletki, można stosować w dużo większych dawkach, nie zawiera innych dodatków: kwas L-askorninowy oraz Askorbinian sodu.

Kwas L-askorbinowy - czyli czysta postać witaminy C
Zalety: stosowany do terapii w wysokich dawkach
Wady: może podrażniać błony śluzowe żołądka i powodować dyskomfort przy chorobie wrzodowej żołądka, refluksie.
Uwaga! Kwas L-askorbinowy szybko się utlenia - dotyczy to przygotowanego roztworu, dlatego nie należy zalewać go gorącą wodą. Z tego samego powodu nie nadaje się do dłuższego przechowywania. 

Askorbinian sodu - mniej kwaśny od kwasu L-askorbinowego, dzięki związkowi z sodem, który ma odczyn zasadowy
Zalety: nie podrażnia żołądkowa w stopniu, w jakim może robić to kwas L-askorbinowy, dlatego będzie bardziej odpowiedni dla osób z nadkwasotą żołądka, zespołem jelita drażliwego, chorobą wrzodową żołądka.
Wady: Zawiera większą ilość sodu, dlatego powinien być unikany przez osoby na diecie niskosodowej lub chorującej na nadciśnienie czy choroby serca. W czasie przyjmowania askorbinianu sodu należy zmniejszyć spożycie soli.
Uwaga! Nadmierna utrata wody poprzez pocenie się, biegunkę czy gorączkę, zwiększa ilość sodu w organizmie. We wlewach dożylnych wykorzystuje się wyłącznie witaminę C pod postacią askorbinianu sodu.

1 g askorbinianu sodu odpowiada 0,889g kwasu askorbinowego.

 

Co to jest liposomalna witamina C? 

Witamina C liposomalna to nowoczesna forma kwasu L-askorbinowego zamkniętego w lipidowych (tłuszczowych) otoczkach. Jej fenomen polega na tym, że budowa osłonki lipidowej jest podobna do budowy osłonki błon komórkowych co sprawia, że są one wysoce przyswajalne. Pozwala to także na bezpieczny jej transport przez przewód pokarmowy do jelit, gdzie następuje wchłanianie i transportowanie jej do wątroby. Następuje tam rozkład otoczek lipidowych oraz uwolnienie witaminy C. 
Zakłada się, że witamina C liposomalna jest od 5 do 10 razy bardziej przyswajalna, dzięki czemu potrzebujemy jej mniej w porównaniu z czystym kwasem L-askorbinowym. Dotyczy to jednak wyłącznie megadawek witaminy C, czyli 10-20 gram. Małe dawki witaminy C, czyli takie do 1000 czy 2000 miligramów wchłaniają się bardzo dobrze, czyli w 80-90% to po przekroczeniu pewnej granicy przyswajanie spada i wtedy dobrym rozwiązaniem staje się witamina C liposomalna. Jeśli jednak chcemy stosować dawki referencyjne, zalecane przez lekarzy, to wystarczy suplementacja zwykłą witaminą C, gdyż jest po prostu tańsza. 

Witamina C liposomalna
Zalety: nie powoduje dolegliwości jelitowych oraz żołądkowych przez co jest lepiej tolerowana przez osoby z dolegliwościami układu pokarmowego. W dużych dawkach nie powoduje przeczyszczenia. Stosowana do terapii w dużych dawkach jest lepiej przyswajalna. 
Wady: wyższa cena od zwykłej witaminy C.

 

 


USTAWA "REKLAMÓWKOWA"
- OPŁATA RCYKLINGOWA
WSZYSTKO CO MUSISZ WIEDZIEĆ

Od 1 stycznia 2018 roku weszła w życie ustawa recyklingowa obowiązująca wszystkie podmioty handlowe, zmuszająca do zaniechania wydawania bezpłatnych "foliówek". Nowe prawo dostosowuje nas do regulacji unijnych. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Ochrony Środowiska za "reklamówki" o grubości do 50 mikrometrów włącznie, trzeba będzie pobierać minimum 20 groszy opłaty. Torby biodegradowalne np. z papieru czy skrobii nie podlegają tej opłacie.

 

 

  • Z opłaty zwolnione są torebki poniżej 15 mikrometrów, tylko wtedy kiedy używane są do pakowania żywności świeżej lub sprzedawanej luzem, gdyż zapewnić ma to zachowanie standardów higienicznych. Jesli produkty, które mają już swoje opakowanie zostaną zapakowane w tzw. lekką torbę foliową (poniże 15 mikrometrów) to taka torba podlega opłacie recyklingowej. 
  • Właściciel sklepu czy hurtowni może ustalić dowolną cenę na torby foliowe pod warunkiem, że zostanie w niej uwzgledniona 20-sto groszowa opłata recyklingowa będąca dochodem Skrabu Państwa.
  • Opłata recyklingowa jest opodatkowana stawką VAT w wysokości 20%
  • Sprzedaż toreb z tworzywa sztucznego podlega ewidencji na kasach fiskalnych, jak każdy inny sprzedawany artykuł. Torebki foliowe stanowić mają kolejny punkt asortymentu sklepu. Paragon bądź faktura są potwierdzeniem sprzedaży torby i  stanowią podstawę do rozliczenia ze Skarbem Państwa (liczba sprzedanych toreb pomnożona przez 20 groszy)
  • Nie wymagana jest żadna inna ewidencja sprzedanych foliówek. 
  • Pobrana opłata recyklingowa będzie musiała zostać przekazana do Skarbu Państwa do 15 marca roku następnego na dedykowane temu konto bankowe.
  • Kontrole realizacji ustawy sprawuje inspekcja handlowa. Za nieprzestrzeganie jej grozi kara w wysokości od 500 do 20 000 PLN.
  • Nie można opłacić opłaty recyklingowe z góry i oferować klientom toreb foliowych bezpłatnie.

 

 

Wprowadzenie powyższych regulacji, jak potwierdza Ministerstwo Środowiska, ma na celu ochronę środowiska naturalnego przez zmniejszenie liczby trudnodegradowalnych tworzyw oraz zachęnie konsumentów do stosowania toreb ekologicznych bądź stosowania opakowań wielokrotnego użytku. Z doświadczeń innych krajów Unii Europejskiej wynika, że zastosowane regulacje w znacznym stopniu ograniczyły wykorzystywanie popularnych "reklamówek". 

 


 

 

HIPERMARKETY - 
WZRASTAJĄCE ZAGROŻENIE
DLA POLSKICH MIKROPRZEDSIĘBIORCÓW
Z BRANŻY EKOLOGICZNEJ.

 

Sklep zielarski, ekologiczny - rosnące perspektywy

Wzrasta świadomość społeczeństwa dotycząca naturalnych sposobów profilaktyki zdrowia, równocześnie dynamicznie rośnie popyt na naturalne suplementy diety oraz ziołowe produkty zdrowotne.

 

Polska jest potęgą produkcji ziół w Europie nie tylko za sprawą kilkusetletniej tradycji polskiego zielarstwa, ale także za sprawą rokrocznie zwiększanego areału ich upraw. Według danych GUS powierzchnia upraw wzrosła z 21 tys. hektarów w 2011 roku do ok 30 tys hektarów obecnie. Wszystko to pokazuje wyraźny trend wzrostowy zainteresowania preparatami leczniczymi i kosmetykami pochodzenia roślinnego na całym świecie. Zainteresowanie naturalnymi metodami terapii i naturalną suplementacją rośnie w Polsce lawinowo. Naturalne kosmetyki stały się w ostatnich latach najbardziej dynamicznie rozwijającą się grupą produktów drogeryjnych. To samo dotyczy naturalnych suplementów diety. Szacuje się, że rynek ten będzie wzrastał o 20% rocznie. Mimo nadal jesteśmy pod tym względem w ogonie Europy, porównując z krajami zachodnimi. Idzie to w parze z rosnącymi nakładami na badania naukowe nad związkami pochodzenia roślinnego do wykorzystania w farmacji. 
Nigdy nie było lepszego czasu na założenie biznesu związanego z rynkiem produktów wspierających zdrowie. Czy jednak jest to biznes bez ryzyka?

 

Sklepy zielarsko - medyczne w Polsce czyli brak marketingu

W wyniku rosnącej konkurencji oraz mnogości kanałów dystrybucji tych samych produktów, każda nowo zakładana działalność, nie poparta intensywnymi działaniami promocyjnymi ma małe szanse na przetrwanie. Szacuje się, że tylko 20% nowozakładanych firm przetrwa pierwsze dwa lata działalności. Z naszych obserwacji tego sektora gospodarki wynika, że w sklepach zielarsko - medycznych, zielarskich czy prozdrowotnych pracują zwykle ich właściciele, co sprawia, że w natłoku obowiązków nie starcza już czasu na działania prormocyjne mogące znacząco zwiększyć odsetek powodzenia biznesu. Marketing w dzisiejszych czasach to nie tylko dystrybucja ulotek czy prowadzenia fanpage ale podążanie za dynamicznymi zmianami nowoczesnego marketingu. To bardzo czasochłonne działania, na które własciciele zwykle nie mają czasu lub brak im odpowiednich umiejętności. 

 

Perspektywy branży - konsolidacja rynku

Podejmując decyzję o otwarciu sklepu zielarskiego lub sklepu ekologicznego warto wziąć pod uwagę współpracę z silnym partnerem biznesowym. Obserwując przekształcenia jakie dokonały się na rynku aptecznym można wnioskować, że w niedługim czasie takie same zmiany będą dotyczyć sektora naturalnych kosmetyków oraz suplementacji. 
Działalność w sieci daje szansę chociażby na większe rabaty od producentów co przekładac się będzie na niższe ceny produktów oraz zwiększenie konkurencyjności działalności, co jest kluczowe w szczególności na początku działalności. Poza tym tylko konsolidacja rodzimego rynku jest w stanie odpowiedzieć na możliwości i wpływy jakimi dysponują koncerny międzynarodowe. 
Sklepy wielkopowierzchniowe przejmują znaczną część rynku. Lekarstwem na to jest właśnie współdziałanie w silnej sieci partnerskiej i oferowanie unikalnego niedostępnego nigdzie asortymentu z naciskiem na marki, które do supermarketów trafić nie chcą. Ważną rolę odgrywają także spójne działania marketingowe oraz podnoszenie jakości obsługi klienta. 

 


Profesjonalna platforma sklepowa SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie